14.06.2024.
HomeNovostiGlasanje u Generalnoj skupštini UN o Rezoluciji o genocidu u Srebrenici ...

Glasanje u Generalnoj skupštini UN o Rezoluciji o genocidu u Srebrenici 23. maja

Ivica Puljić, dugogodišnji dopisnik Al Jazeere iz Washingtona, otkrio je nove detalje vezane za Repoluciju o genocidu u Srebrenici.

-Na današnjoj, redovnoj 6-mjesečnoj, raspravi na Vijeću sigurnosti o BiH, izvještaj će podnijeti Christian Schmidt, govorit će prvi čovjek Predsjedništva BiH. Denis Bećirović, ali neće biti najavljenog Aleksandra Vučića i pored toga što je u New Yorku kišni dan, pa je mogao ponijeti kišobran.

Za sve vas koji vrijeđate žrtve genocida, za sve vas koji ste malodušni evo konačne, potvrđene, informacije iz tajništva Opće skupštine UN-a. Glasanje o rezoluciji o genocidu počinjenom u Srebrenici 1995.godine, održat će se 23.05. u 10 sati ujutro po lokalnom vremenu.

Dakle, glasanje na Općoj skupštini o srebreničkoj rezoluciji je na dnevnom redu 23.05. u 16 sati po BiH vremenu. Skoro se u dan poklapa s obilježavanjem pristupa BiH, Hrvatske i Slovenije u Ujedinjene narode 22.05.1992.godine

I još nešto oko glasanja na Općoj skupštini. Nijedan datum, do sada, nije bio službeno potvrđen … ni 27.04, 02.05, ni 16.05., tako da ništa nije bilo ni odgađano. To su bili datumi s kojima se špekuliralo, ali nijedan nije bio ni poslan u tajništvo UN-a koje vodi protokol.

Iz stalne misije Slovenije pri UN-u mi je potvrđenoi da je Vijeće sigurnosti dobilo novo pismo ŽeljkeCvijanović u kojem ona tvrdi da je Denis Bećirović u NYC kao privatna osoba i da će kao takav sudjelovati u raspravi o BiH u srijedu na Vijeću sigurnosti.

Podsjećam da je ona, kao predsjedavajuća Predsjedništva, na Vijeću sigurnosti govorila prošle godine u aprilu iako nije imala suglasnost Predsjedništva i MVP. Ona sada optužuje Bećirovića da nema suglasnost Predsjedništva. Rusi će probati zamutiti vodu, ali neće proći, poručio je Puljić.

(SB)

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti