27.05.2024.
HomeNovostiGIKIL-u prijeti gašenje, radnici traže akciju nadležnih

GIKIL-u prijeti gašenje, radnici traže akciju nadležnih

Global Ispat koksna industrija Lukavac još nema konstituisan novi Nadzorni odbor i generalnog direktora. Zbog istrage protiv organizovanog kriminala u GIKIL-u bivšim članovima menadžmenta sa Pramodom Mitalom na čelu je zabranjeno upravljanje ovom kompanijom. Novo rukovodstvo trebalo bi biti izabrano na sljedećoj Skupštini GIKIL-a, koja bi trebala biti održana u ovom mjesecu. Radnici su u strahu, kažu da je funkcionisanje kompanije već ugroženo.

Radnici GIKIL-a traže od nadležnih instutucija da hitno reaguju i spase ovu kompaniju kojoj prijeti gašenje zbog nepostojanja kompletnog menadžmenta. Prvi su ukazali na organizovani kriminal u GIKIL-u za koji je Tužilaštvo Tuzlanskog kantona osumnjičilo bivšeg predsjednika Nadzornog odbora Pramoda Mital i njegove najbliže saradnike.

– Pare su isisane iz GIKIL-a. Nema više Mitala. Mital je isisavao pare iz GIKIL-a i odnio ih. Na red su došle stvari koje su stajale ispod tepiha, izvlače se i dolaze na naplatu. Zato para više nema. Ovdje se pod hitno mora uključiti Vlada i tražiti novi strateški partner – kaže Adnan Tufekčić, član Izvršnog odbora Sindikata GIKIL-a.

– Treba se potpisati novi sporazum sa Smederevom, a nema ga ko popisati. Imamo samo tri člana Uprave, nemamo Nadzornog odbora, nemamo Skupštine. Zna se šta Uprava smije potpisati – ističe Avdo Mosorović, potpredsjednik Sindikata GIKIL-a.

– Nemamo organe kompanije. Čija je to odgovornost? Valjda osnivača! Šta rade osnivači. Jedan je nedostupan, a drugi je Vlada TK-a. Njima je povjerena ova imovina – poručuje Mirsad Imamović, predsjednik Sindikata GIKIL-a.

Vlada kaže da ima svezane ruke. Sve je u rukama Skupštine društva, koja treba da izabere novi menadžment kompanije koji će činiti predstavnici državnog KHK-a u stečaju i britanskog GSHL-a u likvidaciji. Skupština bi trebala biti održana do kraja ovog mjeseca.

– To najbolji put kako bismo vratili GIKIL, da vratimo upravljačku strukturu državnom kapitalu – navodi Asmir Hasić, ministar privrede TK-a (SzBiH).

Tužilaštvo Tuzlanskog kantona nastavlja opsežnu i intenzivnu istragu protiv Pramoda Mitala i njegovih najbližih saradnika koji su osumnjičeni za višemilionski kriminal u GIKIL-u.

– Kako koji dokaz prikupljamo tako otkrivamo da postoje elementi i za druga krivična djela. Naravno da su svim ovim istragama te radnje proširene i na Parmoda Mitala. On je kao vođa grupe za organizovani kriminal uvijek na prvom mjestu – ističe Ćazim Serhatlić, tužilac Tužilaštva TK-a.

Nakon puštanja na slobodu uz kauciju, Pramod Mital, Paramesh Batascharija, bivši direktor GIKIL-a, i Rajib Das, bivši član Nadzornog odbora, zbog bolesti se još nisu pojavili na prvom ročištu u Tuzli. Zasad je pravosudnim organima nedostupna i Mitalova kćerka Shristi Mital protiv koje se, također, vodi istraga.

federalna.ba

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti