26.02.2024.
HomeNovostiGIKIL nema ekološku dozvolu, sindikalci prijete

GIKIL nema ekološku dozvolu, sindikalci prijete

Kompanija “Global koksno hemijski kombinat Lukavac” (GIKIL) nije dobila zeleno svjetlo za novu okolinsku dozvolu. Iz GIKIL-a su iznenađeni, a radnici traže od države da riješi taj problem, jer je firma u većinskom vlasništvu države.

Federalna vlada je u četvrtak prihvatila informaciju Ministarstva okoliša i turizma FBiH o nemogućnosti izdavanja okolinske dozvole GIKIL-u za pogone za proizvodnju koksa, hemijskih proizvoda i energije zbog neispunjavanja standarda zaštite okoliša, neizvršenja mjera za smanjenje zagađenja okoliša i daljeg kontinuiranog zagađenja okoliša grada Lukavca, Tuzlanskog kantona i šire.

“Na osnovu okolišne dozvole od 24. januara 2012. godine, GIKIL je, iako je imao obavezu da u unapređenje tehnologije s ciljem reduciranja štetnog utjecaja na okoliš investira 111.354.000 KM, investirao samo 4.067.911 KM, čime je ovo privredno društvo pokazalo krajnju neozbiljnost kada je riječ o zaštiti okoliša i nepoštivanje prava ljudi na zdrav okoliš, život i imovinu, kao osnovnih Ustavom zagarantovanih ljudskih prava”, saopšteno je iz Vlade FBiH.

Iz GIKIL-a nam je rečeno da firma nije još zvanično obaviještena o bilo kakvoj odluci federalnog ministarstva. Podsjećaju da su očekivali ishod zaključaka Komisije za ocjenu zahtjeva za izdavanje okolinske dozvole koju je imenovalo ranije ministarstvo okoliša i koja je sa kompanijom aktivno radila na zahtjevu, uključujući i posljednje primjedbe koje su GIKIL-u dostavljene u oktobru 2019. godine i koje su pravovremeno dopunjene.

“Iz tog razloga, ovakva informacija i nas iznenađuje i ono čega se bojimo jeste da će ovakve odluke ponovo nas vratiti godinu-dvije unazad, kada smo se zaista pomakli sa mrtve tačke, samostalno predložili i realizovali 47 projekata koji su dali kratkoročne i dugoročne efekte za zaštitu okoliša, izradili novi zahtjev za okolinsku dozvolu uz pomoć najstručnijih ustanova u okolini te pribavili vodnu dozvolu”, rekla je Samira Hasagić, šefica korporativnih komunikacija GIKIL-a.

Odluku Vlade pozdravili su članovi Foruma za zaštitu okoliša iz Lukavca, koji su rekli da je odluka sasvim razumljiva s obzirom na to da GIKIL godinama ignoriše sva upozorenja vezana za potrebna ulaganja u zaštitu okoliša.

“Odluka je dokaz vladavine prava, jer u ovom slučaju je riječ o subjektu koji je i dalje veliki zagađivač, ugrožava ljudske živote i povećava broj oboljelih o najtežih bolesti”, kazao nam je Edhem Muftić iz pomenutog foruma.

Radnici godinama upozoravaju na broje probleme u firmi, a organizovali su i nekoliko puta mirne proteste. Ističu da Vlada mora riješiti problem dozvole.

“Sindikat će svoj konačni stav dati ako nešto krene po zlu, ako se firma zatvori ili plate budu kasnile. Tada ćemo pokazati svoju snagu na ulici”, poručio je Mirsad Imamović, predsjednik Sindikata radnika GIKIL-a.

Inače, nadležni federalni inspektori su u avgustu 2018. godine donijeli rješenje kojim je GIKIL-u naloženo da obustavi rad do pribavljanja okolinske dozvole, kao i da izvrši identifikaciju svih vrsta otpada na lokaciji te zbrine sav opasni otpad s lokacije putem ovlaštenog operatera za upravljanje otpadom.

Zahtjev za izdavanje okolinske dozvole GIKIL je uputio Ministarstvu okoliša i turizma FBiH početkom oktobra 2018. godine, ali je postupak bio prekidan zbog proceduralnih pitanja.

Piše: Nataša Tadić, Nezavisne novine

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti