25.02.2024.
HomeSvijetGeoffrey Nice: "Izbacite Rusiju iz Vijeća sigurnosti UN-a ili joj oduzmite pravo...

Geoffrey Nice: “Izbacite Rusiju iz Vijeća sigurnosti UN-a ili joj oduzmite pravo veta, kako ne bi sama sebi zaustavila suđenje za ratne zločine”

Geoffrey Nice, bivši tužitelj Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju, pozvao je na izbacivanje Rusije iz Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija ili da joj se oduzme pravo veta.

Nice, koji je vodio slučaj pred haškim tribunalom protiv bivšeg srbijanskog predsjednika Slobodana Miloševića, kazao je za Radio Times kako se radi o vrlo važnom koraku kojim bi se Rusija spriječila da sama sebi zaustavi suđenje.

“Ta je moć, razmislite o tome, ekvivalentna Hitleru da ima pravo veta 1944. godine da kaže kome će se suditi u Nurnbergu 1946.”, rekao je britanski pravni stručnjak.

On je dodao kako bi trebalo uložiti sve napore kako bi sadašnji sistem bio poboljšan.

“Drugi način je osigurati da nakon ovog sukoba Rusija izruči identificirane potencijalne ruske optuženike”, kazao je Nice.

On je naglasio kako će međunarodna zajednica možda će biti spremnija poduzeti taj korak sada, jer je ruska invazija na Ukrajinu potresla svijet dovodeći ga na rub nuklearne katastrofe i prisilila ga da sagleda nedostatke sadašnjeg sistema.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti