U BiH od danas zabranjeno negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca

0

U Bosni i Hercegovini od danas su stupile na snagu zakonske odredbe kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida i veličanje ratnih zločina. Dopune Krivičnog zakona BiH nametnuo je visoki predstavnik Valentin Inzko 23. jula. Dopune su objavljene u Službenom listu jučer.

Zakonske odredbe koje stupaju na snagu danas glase:

– Ko javno podstrekne na nasilje ili mržnju usmjerenu protiv skupine osoba ili člana skupine određene s obzirom na rasu, boju kože, vjeroispovijest, porijeklo ili nacionalnu ili etničku pripadnost, ako takvo ponašanje ne predstavlja kazneno djelo iz stavka (1) ovog člana, kaznit će se kaznom zatvora od tri mjeseca do tri godine”, navodi se u Odluci.

– Ko javno odobri, porekne, grubo umanji ili pokuša opravdati zločin genocida, zločin protiv čovječnosti ili ratni zločin utvrđen pravomoćnom presudom kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.

– Ako je kazneno djelo počinjeno na način kojim se može poremetiti javni red i mir ili je prijeteće, zlostavljajuće ili uvredljivo, počinitelj će se kazniti kaznom zatvora od najmanje tri godine.

– Ko dodijeli priznanje, nagradu, spomenicu, bilo kakav podsjetnik ili bilo kakvu privilegiju ili slično osobi osuđenoj pravomoćnom presudom za genocid, zločin protiv čovječnosti ili ratni zločin, ili imenuje javni objekt kao što je ulica, trg, park, most, institucija, ustanova, općina ili grad, naselje i naseljeno mjesto, ili slično, ili registrira naziv po ili prema osobi osuđenoj pravomoćnom presudom za genocid, zločin protiv čovječnosti ili ratni zločin, ili bilo na koji način veliča osobu osuđenu pravomoćnom presudom za genocid, zločin protiv čovječnosti ili ratni zločin, kaznit će se kaznom zatvora od najmanje tri godine.

– Počinitelj kaznenog djela iz stavka ovog članka koji je dužnosnik ili odgovorna osoba ili zaposlenik u instituciji vlasti ili bilo kojem organu koji se financira putem javnog proračuna, kaznit će se kaznom zatvora od najmanje tri godine.

Političari iz Republike Srpske pobunili su se protiv ovih zakonskih odredbi, a Milorad Dodik je prijetio čak i postupskom otcjepljenja. U opetak će biti održana sjednica Narodne skupštine RS na kojoj će se raspravljati o ovom Inzkovom rješenju.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here