Gdje vam je pamet: Naglo povećanje broja zaraženih i otvaranje tržnih centara – pa, ne ide to dvoje zajedno!?!?

0

Pogoršana je epidemiološka situacija u zemlji. U Doboju je preminula jedna osoba zaražena koronavirusom. Troje je novooboljelih u entitetu Republika Srpska. U Tuzlanskom kantonu četiri nova slučaja, svi se vezuju za klaster povezan s letom iz Saudijske Arabije.

U Tešnju raste broj novozaraženih. Svi pripadaju istom klasteru iz preduzeća Koža-komerc, gdje je nakon novopotvrđenih 14 slučajeva 28 osoba zaraženo koronavirusom.

– Od ukupno 14 osoba, za koje smo danas dobili potvrdu zaraze, njih šest ili sedam zaposlenici su te firme, dok su ostali njihovi prvi kontakti, uglavnom, i članovi porodice. Firma je zapošljavala 80-ak zaposlenih, ali je zatvorena 23. maja. Prvi zaraženi radnik otkriven je 21. maja i od tada je zaraza potvrđena kod 15 radnika. Ostali zaraženi su članovi porodice ili njihovi prvi kontakti – izjavio je općinski načelnik i predsjednik Kriznog štaba civilne zaštite Općine Tešanj Suad Huskić.

Gotovo u isto vrijeme kada su i objavljenje informacije o naglom porastu broja zaraženih Federalni štab civilne zaštite donio je večeras odluku da se dozvoli otvaranje tržnih centara na području Federaciji BiH.

Na osnovu ove odluke koja odmah stupa na snagu, dozvoljeno je otvaranje svih privrednih subjekata koji se nalaze u tržnim centrima, trgovinama, ugostiteljskim objektima i drugima.

Ovu odluku podržao je i Krizni štab Ministarstva zdravstva FBiH jer je povoljna epidemiološka slika na području FBiH.

Kao što vidite u jednoj informaciji se govori o pogoršanju epidemiološke situacije, a u drugoj o njenom poboljšanju. Kako kome odgovara. Pa, gdje vam je pamet? Ne ide to zajedno: naglo povećanje broja zaraženih i otvaranje tržnih centara!?!?!?!