Gdje to Dodik vodi manji BH entitet: Banka Srpske u stečaju prodaje staro željezo

0

U oglasu o prodaji otpadnog željeza navedeno je da se predmet prodaje nalazi na lokaciji “Velepromet” u Prijedoru te da zainteresovani ponude u zatvorenim kovertama mogu dostaviti na adresu banke do 15. decembra. Otvaranje pristiglih ponuda planirano je dan kasnije u banjalučkom Okružnom privrednom sudu.

– Na prodajnu vrijednost kupac je dužan platiti PDV – navedeno je u oglasu.

Stečajni upravnik Banke Srpske Goran Radivojac rekao je za “Glas Srpske” da očekuje da će se pojaviti kupac za ponuđeno željezo.

– Očekujem da će biti bar tri ili četiri ponuđača. Ko bude najpovoljniji, otkupiće željezo. Nažalost, došli smo dotle da prodajemo i otpadno željezo. Novac od prodaje ući će u stečajnu masu iz koje će biti namireni deponenti banke kada bude dioba – rekao je Radivojac.

Govoreći o stečajnom postupku banke, koji je otvoren u aprilu 2017. godine, kazao je da je u toku naplata potraživanja po osnovu dugovanja klijenata banke.

– Uglavnom oko 90 odsto portfolija rješavamo kroz parnične postupke, a preostalih deset odsto redovno naplaćujemo – rekao je Radivojac i dodao da nije realno očekivati da stečaj bude okončan do kraja ove godine.

Radivojac je naglasio da od završetka dva ključna parnična postupka zavisi kada će biti moguća dioba stečajne mase.

– Dioba zavisi od dva parnična postupka, prije svega od onog koji vodimo sa Ukio bankom, gdje je još u toku glavna rasprava, ali vjerujem u pozitivan ishod to­g spora. Drugi ključan spor je onaj s Investiciono-razvojnom bankom (IRB) RS, gdje je u toku žalbeni postupak. Prvostepenu presudu smo mi dobili pa vidjećemo kako će proteći sve do kraja. Kada riješimo ova dva spora, onda možemo vršiti diobu – rekao je Radivojac.