20.05.2024.
HomeNovostiGdje će to sve završiti: BiH sve više izvozi, ali i uvozi...

Gdje će to sve završiti: BiH sve više izvozi, ali i uvozi oružje

Ratna mašinerija grabi punom parom. Cijeli svijet trguje oružjem, raste potražnja i za uvozom i za izvozom, što, naravno, nije moglo zaobići ni našu zemlju. Ako uporedimo uvoz oružja u našoj zemlji u prva tri mjeseca ove u odnosu na prošlu godinu, vidjet ćemo da je skočio gotovo dvostruko.

Prema podacima

Uprave za neizravno oporezivanje BiH, u prva tri mjeseca prošle godine ukupan uvoz iznosio je 4,927,364.74 KM, dok za prva tri mjeseca ove dosegao 7,152,919.15 KM. Statistička vrijednost uvezenog naoružanja u čitavoj 2023. iznosila je 24,498,291.30 KM. Vrtoglava brojka Kad je riječ o izvozu ovih proizvoda, tu su brojke veće. Puno veće. I puno su više skočile u odnosu na prošlu godinu.

Više nego dvostruko. Izvoz u prva tri mjeseca lani bio je 35,116,034.75 KM, a za prva tri mjeseca ove godine vrijedio je 92,410,727.00 KM. Njegova statistička vrijednost u prošloj godini bila je 241,144,400.98 KM, što je u poređenju s uvozom gotovo 10 puta više. Prema podacima Uprave za neizravno oporezivanje BiH, zemlje iz kojih uvozimo (podaci za ovu godinu) naoružanje su Češka, Turska, Austrija, Belgija, Kina, Njemačka, Hrvatska, Izrael, Italija, Slovenija, Španjolska, Finska, Japan, SAD, Velika Britanija, Rumunija i Srbija.

S druge strane, Bosna i Hercegovina izvozi u mnogo više zemalja, a to su Austrija, Nigerija, Crna Gora, Danska, Srbija, Hrvatska, Indonezija, Švedska, Uganda, SAD, Južna Afrika, Albanija, Bangladeš, Bugarska, Švicarska, Češka, Njemačka, Francuska, Mađarska, Indija, Italija, Moldavija, Crna Gora, Poljska, Slovenija, Slovačka, Togo i Turska.

U prva tri mjeseca ove godine najviše oružja uvezla je iz Srbije i za to platila oko 2,5 milijuna, slijede Češka s gotovo dva milijuna, Turska oko milijun…, a u prva tri mjeseca lani, Turska je bila vodeća (oko 900 tisuća), potom Srbija, oko 850 tisuća… Kad je riječ o izvozu u prva tri mjeseca ove godine, najveći kupci su Danci s goovo 35 miliona KM, Austrijanci s oko 30 miliona, slijede SAD koje su iskeširale više od 20 miliona…, dok su u prošloj godini u prva tri mjeseca prednjačili Saudijci s više od 15 milijuna KM, potom Turci oko tri milijuna…

Kupujemo i od Izraela

Zanimljivo je da smo u ovoj godini uvezli oružje iz Izraela (oko 50 tisuća KM), ali da u tu zemlju BiH nije izvezla svoje naoružanje. U prva tri mjeseca lani uvezli smo iz ove zemlje oko 10 tisuća KM oružja, dok izvoza, prema podacima UNOBiH, nije bilo, piše bljesak.info.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti