21.07.2024.
HomeSvijetGazprom na koljenima zbog Putinove agresije na Ukrajinu

Gazprom na koljenima zbog Putinove agresije na Ukrajinu

Gazprom mora platiti 13 milijardi eura zbog neispunjavanja narudžbi za isporuku plina, što bi moglo zadati posljednji udarac kompaniji koja je glavni izvor prihoda ruskom predsjendniku Vladimiru Putinu.

Ruski energetski gigant jedan je od najvećih poslovnih gubitnika Putinove agresije na Ukrajinu.

Njemačka energetska kompanija Uniper u srijedu je objavila da je raskinula svoje dugoročne ugovore o isporuci plina s Gazprom Exportom nakon arbitražnog saslušanja na kojem je Gazprom optužen da je prekinuo isporuke nakon Putinove agresije.

Dva dana ranije, u godišnjem izvještaju Gazproma navedeno je da je njegova proizvodnja prirodnog plina smanjena sa 412,94 milijarde kubnih metara u 2022. godini na 359 milijardi kubnih metara u 2023. godini, što je pad od 13 posto.

Grupacija Gazprom u maju je zabilježila ukupni gubitak od sedam milijardi dolara, što je njen prvi godišnji gubitak od 1999. godine. Prije rata u Ukrajini, Gazprom je obezbjeđivao sedam posto udjela u ruskom budžetu 2021. godine.

Tom O’Donnell, energetski analitičar sa sjedištem u Berlinu, rekao je da problemi proizlaze iz Putinove pogrešne procjene koji je prije rata u Ukrajini smatrao da će Evropa postati ovisna o ruskom plinu.

Međutim, suočena sa nepouzdanim trgovinskim partnerom Evropa je pronašla alternativne dugoročne izvore plina.

Financial Times navodi da je imao uvid u izvještaj koji je naručila uprava Gazproma u kojem se zaključuje da će izvoz u Evropu u prosjeku iznositi 50 do 75 milijardi kubnih metara godišnje do 2035. godine, što je jedva trećina prijeratnog nivoa.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti