22.07.2024.
HomeNovostiGasi se printano izdanje magazina Dani: “Mišići nisu dovoljni”

Gasi se printano izdanje magazina Dani: “Mišići nisu dovoljni”

Na trafikama je izašlo zadnje printano izdanje bosanskohercegovačkog magazina Dani. Ovaj sedmičnik, prije nekoliko godina je prešao na mjesečno izdanje, i već tada se moglo naslutiti da su ‘žrtva’ razvoja novih tehnologija, na žalost, kao i mnogi printani mediji u svijetu.

Umjesto listanja papira, njegovi čitatelji, sada će skrolati, jer magazin se sa printanog seli na online izdanje.

Dugogodišnji urednik Dana Saša Rukavina poručio je čitateljima da će u virtualnom svijetu kombinovati tekuću proizvodnju sa neiscrpnim bogatstvom arhive Dana, te da će tamo biti svi njihovi kolumnisti i saradnici koji su odlučili zajedno nastaviti raditi.

“Volio bih da neko drugi mora pisati ovo što slijedi, ali… Tako se posložilo: Ovo je zadnji broj printanih Dana. Dalje ne možemo. Zadnje dvije godine kriza je tolika da doslovno guramo na mišiće. I kraj joj se ne nazire”, napisao je Rukavina u svojoj kolumni, koja je tradicionalno bila pozicionirana na početku magazina.

Ali, mišići nisu dovoljni. Mišićima, kako Rukavina kaže, ne možete platiti štampariju, ali ni račune novinara i saradnika.

Nije strano, u većini slučajeva, ekspanzija interneta, pad tiraža i prelazak na jeftinije online platforme su glavni uzroci gašenja printanih medija u svijetu. Međutim, u BiH uzroci gašenja printanih medija su i druge prirode.

To su, između ostalog, ekonomski razlozi, siromašno marketinško tržište, slaba kupovna moć građana, ali i pritisci putem velikih oglašivača.

Prema podacima koji su dostupni na internetu, posljednjih godina ugašeni su brojni bh. štampani mediji, a to su: Večernje novine, San, Slobodna BiH, Jutarnje novine, Press RS, Fokus, Faktor, Ljiljan, Global, Hrvatska riječ, Horizonti, Valter, BH Danas, Republika, Reporter, Respekt, Max Magazin, Svijet, Zdravlje i ljepota, Stecak, Hum, Whu not, Alcak, Sineast, Front Slobode, Novo Vrijeme, Slobodna Bosna….

Prvi magazin Dani na ovim područjima izašao je prije 30 godina, tačnije 25. augusta 1992. godine.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti