Francuska zatvorila granice za skoro sva putovanja izvan EU

0
TOPSHOT - A picture taken on March 14, 2020 near the Eiffel tower in Paris shows a board informing of the monument's closure as a precaution against the coronavirus. - Paris' top tourists sites, including the Louvre and the Eiffel Tower, are closed because of the coronavirus, as France said it was banning all gatherings of more than 100 people. (Photo by Thomas SAMSON / AFP)

Francuski premijer Jean Castex najavio je nove oštre restrikcije zbog situacije s Covid-19, ali je negirao da će doći do uvođenja još jednog lockdowna diljem zemlje.

Od nedjelje će biti zabranjena sva putovanja izvan EU, osim esencijalnih. Također će biti pooštrena pravila za testiranje iz EU, prenosi BBC.

Castex je rekao da će policija pojačati provođenje večernjeg policijskog sata i drugih pravila koja su već na snazi.

Infekcije su i dalje visoke u Francuskoj, uprkos nedavnom pooštravanju pravila.

Nova ograničenja uticat će na Veliku Britaniju, koja više nije u EU, ali njezin ministar saobraćaja pojasnio je na Twitteru da promjena neće utjecati na autoprijevoznike koji prevoze robu iz ili u Veliku Britaniju.

Mogućnost uvođenja trećeg lockdowna u zemlji bila je predmet intenzivne diskusije tokom ove sedmice, a vrhovni zdravstveni stručnjaci upozoravali su da je broj hospitaliziranih sve veći, posebno nakon otkrivanja nove varijante virusa.