22.07.2024.
HomeNovostiGrad veličine jajeta polupao Sloveniju, oluja se kreće prema BiH

Grad veličine jajeta polupao Sloveniju, oluja se kreće prema BiH

U Ljubljanu je stiglo veliko olujno nevrijeme, a u nekim područjima pada i jaka tuča. Olujni pojas stvoren je i u Italiji i Austriji, tik uz granicu sa Slovenijom. Olujna fronta je na putu prema Hrvatskoj, a možda završi i u Bosni i Hercegovini.

Prema radarskoj snimci oborina Agencije za okoliš Republike Slovenije, nevrijeme je stiglo do okoline Jesenica i Kranjske Gore. Tuča, koja je ponegdje veličine jajeta, zahvatila je uglavnom istočne i jugoistočne dijelove glavnog grada. Ujedno, vrijedi napomenuti da se vozači za vrijeme tuče ne bi trebali zaustavljati u tunelima i podvožnjacima.

Sinoptičari za petak poslijepodne i navečer pokazuju da će dijelove Slovenije pogoditi jako nevrijeme s tučom i jakim vjetrom. Kako je u četvrtak za N1 Sloveniju prognozirao meteorolog Blaž Šter, zabrinjava jak vjetar čiji bi udari mogli dosezati i sto kilometara na sat.

“Može puhati između 50 i 80 kilometara na sat. Vjetrovito će biti u cijeloj zemlji”, rekao je.

Najgore će biti na sjeveru i istoku zemlje, a jača nevremena mogu biti i u središnjem dijelu Slovenije. “Budući da će biti suhog i vrućeg zraka pri tlu, razvit će se jaka grmljavinska nevremena.” Prema Šterovim riječima, nevrijeme će biti praćeno i tučom jer je to uobičajena pojava ovakvih vremenskih nepogoda.

U Estofexu, koji ujedinjuje europske meteorologe i bavi se predviđanjem nevremena, izdali su upozorenje najviše razine za istok Slovenije. Kako su također upozorili, područje će pogoditi jaki udari vjetra, jaka tuča i u manjoj mjeri pljuskovi.

Prolazak hladne fronte najmanje će se osjetiti na Primorskom, gdje je, prema sadašnjim prognozama, najmanja vjerojatnost za nastanak oluja.

Nevrijeme ide prema RH

Kako pokazuju radarske slike, olujna fronta je na putu prema Hrvatskoj. Kako je prognozirao meteorolog Bojan Lipovšćak, u petak poslijepodne i u noći na subotu uz prolaz hladne fronte stiže i osjetno zahlađenje.

Nestabilan zrak nad europskim kopnom premješta se prema jugoistoku, zobilazi Alpe i prognoziramo prolaz hladne fronte danas poslijepodne te u noći na subotu preko naših krajeva. Danas će vrijeme prijepodne biti sunčano uz suhu mutnoću zbog velike količine saharskog pijeska u atmosferi, vruće i sparno.

Poslijepodne utjecaj hladne fronte sa sjeverozapada uz naoblačenje s pljuskovima i grmljavinom, a mjestimice je moguća tuča i obilne oborine.

Prijepodne će puhati slab i umjeren jugozapadni vjetar koji će poslijepodne okrenuti na umjeren do jak sjeverozapadni i sjeverni, mjestimice s olujnim udarima. Uz obalu slabo i umjereno jugo i jugozapadnjak koji će u noći na sjevernom i srednjem Jadranu iznenada punom snagom okrenuti na jaku i olujnu buru, prognozirao je Lipovšćak.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti