Fočaci i zločinci: Ljubav trajna i beskrajna

0

U Foči je osvanula nova fotografija Ratka Mladića, a jedini cilj ovako gnusnog čina je provokacija žrtava rata i porodica stradalih u svjetlu posljednjih događaja u Hagu.

U blizini tržnog centra Tom u Foči na jednoj od stambenih zgrada postavljena je fotografija ratnog zločinca Ratka Mladića u ogromnom formatu, stoga je teško proći pored nje, a ne primijetiti je.

Ovaj objekat se često koristi za isticanje posebnih dana ili ličnosti, često u pozitivne svrhe, kao što se to radi na sarajevskoj Vijećnici ili na Starom Mostu u Mostaru, međutim nije neobično ni da na ovakvoj zgradi u Foči vidite lik ratnog zločinca.

Policiji u Foči nisu prijavljena nikakva krivična djela nacionalne, rasne i vjerske netrpeljivosti niti širenja mržnje.

Fotografije, murali i grafiti su česta provokacija u ovoj općini, ali i u cijeloj Republici Srpskoj. Tako je nedavno u Foči oslikan sličan mural, ali s natpisom “Nek je tvojoj majci hvala”, a u drugom bh. gradu za koji se pretpostavlja da je Prijedor oslikana je i šajkača s natpisom “Mladiću moj problem je tvoj što si ti srpski heroj”. Slični simboli, slike i natpisi su osvanuli i u Trebinju, Banjoj Luci i drugim gradovima.

Posebno su česta oslikavanja u čast Ratku Mladiću i Radovanu Karadžiću, a uoči i nakon održavanja konačne presude ovom zločincu tenzije su još više pojačane pa samim tim i oslikavanje prosrpskih simbola i svakodnevne provokacije na društvenim mrežama.

Nedavno je Međunarodni sud u Hagu donio konačnu presudu, odnosno potvrdio prvostepenu presudu kojom je Mladić osuđen na doživotni zatvor zbog genocida u Srebrenici, ubijanja, protjerivanja, zatočeništva i drugih ratnih zločina širom BiH, piše Klix.ba.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here