Finansira li Europa Putinov krvavi pohod: Od početka rata EU je Putinu dala 35 milijardi eura, a Ukrajini za obranu jednu milijardu

0

Evropska unija dala je 35 milijardi eura Vladimiru Putinu za opskrbu energijom od početka njegova rata u Ukrajini i milijardu eura za financiranje odbrane Ukrajine, rekao je visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Žozep Borelj (Josep Borrell), a prenosi The Guardian.

Poslati više oružja Ukrajini

On je ovu usporedbu iznio u govoru u Evropskom parlamentu pozivajući Evropu da pošalje više oružja Ukrajini kako bi joj se pomoglo da okonča rat koji je započela Rusija.

– Moramo nastaviti naoružavati Ukrajinu. Trebamo manje pljeska i više pomoći. Evropska unija obećala je dati jednu milijardu eura vojne pomoći Ukrajini, što bi se moglo činiti puno, ali mi jednu milijardu eura plaćamo Putinu svaki dan za energiju koju nam on daje. Od početka rata dali smo mu 35 milijardi eura. Usporedite to s milijardu eura koje je Ukrajina dobila za oružje – rekao je Borelj.

EU trenutno raspravlja o petom valu sankcija protiv Rusije, koji bi trebao uključivati i zabranu uvoza ugljena vrijednog četiri milijarde eura.

Poljska i baltičke države smatraju kako bi zabrana uvoza energije trebala biti usmjerena na daleko unosniji ruski izvoz nafte i plina, ali suočile su se s otporom Njemačke, Austrije i Mađarske. Inače, EU uvozi 41 posto svojeg plina i 27 posto svoje nafte iz Rusije, ali te brojke puno su veće u nekim državama članicama.

Represivni režimi

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lejen (von der Leyen), koja bi s Boreljom uskoro trebala otputovati u Kijev, obećala je kako ove nove sankcije neće biti i posljednje.

– Sad se treba usmjeriti na naftu i prihode koje Rusija dobiva od fosilnih goriva. Dužnosnici EU-a proučit će estonsku ideju prema kojoj bi se plaćanja za ruski plin odvijala na escrow računu, odnosno preko ruku treće strane, s ciljem ograničavanja prihoda za Rusiju koja tim novcem financira ovaj rat – rekla je Fon der Lejen.

– Evropska energetska autonomija ovisi o obnovljivoj energiji, a EU je, nažalost, postala ovisna o fosilnim gorivima koje dobiva od represivnih režima koji vladaju u blizini njezinih granica – izjavio je Borelj.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here