23.06.2024.
HomeSvijetFilipinski predsjednik građanima prijeti zatvorom: “Vi odlučujete, ili ćete se vakcinisati ili...

Filipinski predsjednik građanima prijeti zatvorom: “Vi odlučujete, ili ćete se vakcinisati ili idete u zatvor”

Filipinski predsjednik Rodrigo Duterte prijeti zatvorskom kaznom građanima koji se odbijaju vakcinisati protiv COVID-a 19 dok njegova zemlja vodi veliku bitku s korona virusom i ima preko 1,3 miliona zaraženih i više od 23.000 mrtvih.

“Vi odlučujete, ili ćete se vakcinisati ili idete u zatvor”, poručio je građanima predsjednik Duterte u televizijskom obraćanju nakon izvještaja o slabom odazivu na vakcinisanje u glavnom gradu Manili, prenosi Reuters.

Duterteove primjedbe u suprotnosti su od navoda njegovih zdravstvenih dužnosnika koji su rekli da je, iako se ljude potiče na vakcinisanje, ono ipak dobrovoljno.

Od 20. juna na Filipinima je potpuno vakcinisano 2,1 milion ljudi, što je vrlo mali napredak s obzirom na to da je vladin cilj da do kraja godine vakciniše do 70 miliona ljudi, u zemlji koja broji 110 miliona stanovnika.

“Nemojte me krivo shvatiti, ali zemlja je u krizi, ogorčen sam na građane koji ne uvažavaju svoju vladu”, rekao je Duterte.

Duterte je već kritiziran zbog oštrog pristupa u suzbijanju zaraze, između ostaloga i zbog čvrste odluke da škole ostanu zatvorene.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti