27.05.2024.
HomeNovostiFikretu Abdiću ukinuta oslobađajuća presuda u Hrvatskoj

Fikretu Abdiću ukinuta oslobađajuća presuda u Hrvatskoj

Vrhovni sud Hrvatske prihvatio je žalbu državnog tužilaštva i ukinuo presudu Županijskog suda u Rijeci prema kojoj je bosanskohercegovački preduzetnik i političar Fikret Abdić bio oslobođen optužbi za počinjenje krivičnog djela zloupotrebe položaja i ovlaštenja.

Abdić i njegov sin terete se za sklapanje fiktivnih ugovora o zajmu i sporazuma o prenosu prava vlasništva, a ukupna počinjena šteta, prema optužnici, iznosi gotovo dva miliona kuna, javlja HRT.

Fikret Abdić i njegov sin Ervin Abdić terete se za krivična djela zloupotrebe položaja i ovlaštenja te pomaganje u zloupotrebi položaja i ovlaštenja i omogućavanje drugom sticanja protivpravne imovinske koristi.

Fikreta Abdića tereti se da je 2001. fiktivno posudio Agrokomercu 600.000 kuna, a zatim je, pošto novac nije vraćen, preuzeo nekretninu firme – vilu u Voloskom vrijednu 1,9 miliona kuna.

Takođe se tereti da je 2005. opunomoćio sina, iako to nije smio jer više nije bio direktor jedne od Agrokomercovih firmi, da potpiše ugovor o kreditu sa založnim pravom na četiri građevine i dvorište u riječkoj četvrti Kozali.

Obojica su se na početku suđenja izjasnila da se ne smatraju krivima.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti