20.06.2024.
HomeNovostiFikretovi ventilatori skupljaju prašinu

Fikretovi ventilatori skupljaju prašinu

Respiratori iz Kine, njih 80, koje je kupila firma FH Srebrena malina za 10,5 miliona KM, trenutno se nalaze u skladištu firme Hercegovinalijek u Rajlovcu. Kako smo već pisali, pomenuta firma je besplatno transportovala i uskladištila ove uređaje 24. juna nakon što su potpisali sporazum sa Federalnom upravom Civilne zaštite.

Zdravstvene ustanove

Iako su kupljeni u jeku pandemije, nakon čega je izbila afera koja mjesecima potresa državu, a Tužilaštvo BiH vodi istragu, još nije poznato gdje se sve ovi uređaji mogu koristiti. Zijad Džemić, direktor Instituta za mjeriteljstvo BiH, rekao je za Oslobođenje da Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH najprije treba da uvrsti ove uređaje u svoj registar.
– Na bazi dokumentacije koja je dostavljena, prema onome što smo mi vidjeli, ništa ne nedostaje, osim što nismo našli informaciju ko će biti serviser, ko će raspakovati opremu i pustiti je u rad. Znači, potrebno je još ime te firme. Osim tog podatka, toj opremi ništa više ne nedostaje da bi bila raspoređena po medicinskim ustanovama u Federaciji. Kada bude raspoređena, onda će se Institut za mjeriteljstvo BiH pojaviti na adresama pojedinih zdravstvenih ustanova radi verifikacije. Dakle, Institut nastupa tek kad sprave dođu u medicinske ustanove, pojašnjava Džemić.

Svaki dan slušamo informacije kako pojedina mjesta nemaju nijedan respirator, a mi ih u skladištima imamo 140 i nešto mudrujemo

Pri tome je istakao kako je šteta što sprave stoje u skladištima, jer teče garantni rok.
– Kako sam mogao vidjeti, garantni rok je dvije godine, što znači da u roku od dvije godine šta god prijavimo na spravi da ne valja, bit će popravljeno o trošku proizvođača. Prema tome, mi treba što prije da to raspakujemo, jer je moguće da zbog transporta ima nekih nedostataka, da se oni utvrde i ako ih ima, da se prijave i besplatno poprave. Pretpostavljam da onaj ko je uvezao ove uređaje treba da prepozna firmu koja će to servisirati i tu firmu treba što prije definisati kako bi se oprema raspakovala i poslala bolnicama, dodao je Džemić.
Budući da se epidemiološka situacija u našoj zemlji svakim danom pogoršava, kako kaže Džemić, neshvatljivo je da respiratori stoje u skladištima, a procjenjuje se da ih je tu oko 140.
– Svaki dan slušamo informacije da pojedina mala mjesta nemaju nijedan respirator, a mi u skladištima imamo 140, 200 respiratora i nešto mudrujemo oko njih, kategoričan je Džemić.
Upitali smo ga kada se može očekivati da se navedene procedure završe i bolnice dobiju respiratore.

Carinski postupak

– Po mom mišljenju, to nije nikakav poseban posao i sve se može završiti za nekoliko dana. Čudi me od servisera postojećih uređaja da se sami ne jave. Ali, kada respiratori dođu u bolnice, naša verifikaciona laboratorija Verlab će još jednom da ih pregleda, da li su njihovi parametri tačni, kaže Džemić.
Preostalih 20 respiratora još se nalazi na Sarajevskom aerodromu. Ratko Kovačević, portparol Uprave za indirektno oporezivanje BiH, rekao je za Oslobođenje da je firma FH Srebrena malina platila 265.131,19 KM PDV-a za uvoz 20 respiratora, a da bi se okončao carinski postupak i tih respiratora, čeka se dozvola Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti