23.06.2024.
HomeNovostiFikretovi respiratori iz malinjaka na KCUS se trenutno ne koriste, neki rne...

Fikretovi respiratori iz malinjaka na KCUS se trenutno ne koriste, neki rne rade, a nekih jednostavno – nema

Od 35 ACM812A respiratora, koji se vode na stanju u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu, istražitelji su jučer pronašli 33. Kako saznajemo na nekim stoji oznaka “ne radi”. KCUS raspolaže sa 30 ovih raspiratora koje je nabavila “Srebrena malina”, i pet doniranih.

Trideset respiratora ACM812, koje je nabavila “Srebrena malina”, a koji su pripali KCUS-u nalaze se u tzv. “crvenoj zoni”, odnosno Covid jedinicama za najteže pacijente, ali nijedan nije bio u funkciji podrške pacijentima kada su jučer tužilac Tužilaštva KS i tehničar SIPA-e ušli u Respiratorni centar KCUS-a. Papiriće s natpisom “ne radi” na 11 aparata pretpostavlja se da su postavili uposlenici ove zdravstvene ustanove.

Svi respiratori su zatečeni u Respiratornom centru, neki u hodniku, a neki u prostorijama i ne koriste se. Dakle, nisu ni uključeni u struju.

Prema ranijim informacijama ljekari koriste druge respiratore renomiranih brendova, a respiratori ACM812A koji su funkcionalni služe samo u slučaju da su svi ostali respiratori zauzeti i da je hitno potreban bilo kakav respirator kako bi se pacijent održao u životu. Za sada nije poznato da li je ijedan respirator ACM812A korišten, ako se izuzmu izjave zvaničnika KCUS-a da se svi koriste.

Ove informacije potpuno demantuju izjave direktorice KCUS-a Sebije Izetbegović u Sudu BiH da su svi respiratori koje je nabavila “Srebrena malina” u funkciji. Istu informaciju s javnosti je nedavno podijelio i lider SDA Bakir Izetbegović, koji je za Federalnu televiziju rekao da se koristi svih 35 respiratora ACM812A.

Kao što je poznato, 30 respiratora “Srebrene maline” se nalazi na KCUS-u, a još pet iste marke su donacija iz Dubaija. To čini 35 aparata, ali dva nisu pronađena u Covid odjelu na KCUS-u.

Sigurno je da će vještaci u novom predmetu analizirati da li neki respiratori zaista ne rade i zašto se ne koriste provjeravajući sve šokantne navode iz pisma.

Jučer su u prostorije KCUS-a ušli istražitelji SIPA-e te tužioci Tužilaštva Kantona Sarajevo i Bosne i Hercegovine. Novi predmet je formiran nakon anonimnih pisama koja su se pojavila u javnosti u kojima se govori o katastrofalnom stanju na KCUS-u i neupotrebljivim kineskim respiratorima.

Direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović je kazala da će povući sve “Malina respiratore” ukoliko to potpišu ministar zdravstva Haris Vranić i premijer Kantona Sarajevo Edin Forto.

Podsjetimo, javnost i dalje spekulise da li su ovi respiratori namijenjeni kao stacionarni ili su ipak prenosni i nisu namijenjeni za odjele intenzivne njege, piše Klix.ba.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti