FIJASKO U JERUSALEMU: Predsjednik i premijer Izraela odbili susret sa Dodikom!

0

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik već drugi dan boravi u posjeti Izraelu. Prvi dan je posjetio memorijalni centar posvećen žrtvama holokausta Yad Vashem i grob Arija Livnea, svog nekadašnjeg bliskog prijatelja i savjetnika.

Zatim se susreo sa izraelskim ministrom finansija Avigdorom Libermanom, inače izrazitim desničarem i nacionalistom.

I taj susret, kako je “Slobodna Bosna” već izvijestila, bio je najviši diplomatski nivo do kojeg je Dodik u Izraelu “dobacio”. Nakon toga susreo se još sa jerusalimskim patrijarhom Teofilom Trećim i sa predstavnicima Svjetske cionističke organizacije.

Prema informacijama “Slobodne Bosne” iz diplomatskih izvora, Dodik je otputovao u Izrael sa namjerom da se susretne sa predsjednikom Izraela Isaacom Herzogom i premijerom Jairom Lapidom. Međutim, obojica izraelskih zvaničnika su odbili ovaj susret.

Ova vijest nije iznenađenje budući da je Izrael jedan od najbližih saveznika Sjedinjenih Američkih Država, pod čijim sankcijama se upravo nalazi Milorad Dodik.

Da je Dodik naišao na izuzetno hladan prijem u Izraelu potvrđuje i činjenica da ministar finansija Avdigor Liberman čak nije ni izvijestio putem svojih kanala javne komunikacije da se susreo sa Dodikom.

(SB)