14.07.2024.
HomeNovostiFederalni ministar zdravstva: Pred BiH su dvije opasne sedmice, možemo očekivati još...

Federalni ministar zdravstva: Pred BiH su dvije opasne sedmice, možemo očekivati još slučajeva korona virusa

Možemo očekivati još slučajeva virusa korona jer se trenutno na području Federacije Bosne i Hercegovine u izolaciji nalazi 248 osoba, potvrdio je danas u Sarajevu federalni ministar zdravstva Vjekoslav Mandić, nakon što je u Zenici potvrđen prvi slučaj bolesti izazvane virusom korona u Federaciji BiH.

“Sinoć je potvrđen prvi slučaj na području Federacije BiH. To je ukupno peti slučaj u BiH. Radi se o ženskoj osobi iz Zenice, u životnoj dobi 50-ih godina, koja se 5. marta vratila iz Italije”, rekao je Mandić.

Kako je kazao, ona se javila nadležnoj ustanovi i bila je u kućnoj samoizolaciji.

“Jučer je testirana i potvrđen je novi korona virus. To je odgovorna osoba koja se javila na vrijeme. Bila je u samoizolaciji. Ona je trenutno u Kantonalnoj bolnici u Zenici, nalazi se u izolaciji, sa blažim simptomima bolesti, nema temperature i mislim da je situacija je pod kontrolom”, poručio je Mandić.

Istakao je da ovaj slučaj nije neočekivan.

“Možemo očekivati još slučajeva jer se trenutno na području Federacije BiH u izolaciji nalazi 248 osoba”, naglasio je Mandić.

Vrijeme je, naglasio je, da se svi ponašamo maksimalno odgovorno i da se trebamo pridržavati propisanih mjera.

“Oni koji se ne budu pridržavali mjera može se pokrenuti postupak njihove prekršajne i kaznene odgovornosti. Kod osamdeset posto oboljelih od korona virusa klinička slika je protekla u blažem obliku i uspješno su je preboljeli”, rekao je Mandić.

Prema njegovim riječima, ukoliko se poveća broj oboljelih biće dovoljno kapaciteta.

“Možemo isprazniti cijeli odjel. Spremni smo pružiti adekvatan odgovor uz pomoć SZO-a. Očekivati je da se i kod nas poveća broj slučajeva”, rekao je Mandić.

Kako je kazao, pred BiH su dvije opasne sedmice.

“Ako pratimo epidemiološku situaciju u zemljama okruženja, pogotovo u Italiji i Hrvatskoj, očekivati je da se i kod nas poveća broj slučajeva”, dodao je Mandić.

Povodom pojavljivanja prvog slučaja virusa korona u FBiH Mandić je dodao da Vlada neće ograničavati sredstva za borbu protiv ovog virusa, te da postoji dovoljno sredstava, ukupno 40 miliona KM.

“Kapaciteti su dovoljni, mi smo spremni da u jednom danu ispraznimo dovoljno prostora. Pratićemo situaciju i imaćemo dovoljno prostora, mašina, respiratora, naravno uz pomoć Svjetske zdravstvene organizacije”, rekao je Mandić na konferenciji za novinare u Sarajevu.

Ministar zdravstva ZDK Adnan Jupić podsjetio je da je u Zenici potvrđen prvi slučaj korona virusa.

“Ovo nije ništa neočekivano i nije nas dočekala nespremne. S njom su u pratnji bila još dva člana koja će biti izolovani i testirani, rekao je Jupić.

Davor Pehar, direktor Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH, zahvalio se svima koji doprinose i sa kojima sarađuju u cilju provođenja mjera za zaštitu od korona virusa. Pozvao je sve da se drže i provode preporuke zavoda i zdravstvenih ustanova.

“Poziv našim sugrađanim ada se pridržavaju preporuka koje je objavio naš krizni štab. Preporuke čine temelj naše borbe protiv korona virusa”, rekao je Pehar.

Mirza Palo, stručni saradnik u Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO) u Uredu Bosne i Hercegovine, izjavio je da ovo nije ništa novo.

“Ovo nije ništa novo, nije neočivano. Očekivano je, sve mjere su provedene. Ovo su uvezeni slučajevi iz Italije”, izjavio je Palo.

SZO će izdvojiti novac zemljama u kojima su zabilježeni slučajevi virusa korona.

“Globalni direktor SZO-a tražio je skoro 700 miliona dolara na globalnom nivou za globalni odgovor na korona virus. Dvije trećine bi trebale ići zemljama kroz kancelarije SZO-a. Svakako da će BiH biti jedna od tih zemalja. Dostavljen je prvi kontignet, 1.000 testova na korona virus. Sutra će sletjeti prvi kontignet lične zaštitne opreme, oko 400 kilograma zaštitne opreme iz centra u Dubaiju”, pojasnio je Palo.

Za sve fizičke osobe koje se ne pridržavaju propisanih preporuka zdravstvenih ustanova mogu biti kažnjeni novčanom kaznom od 100 do 2.000 KM.

 

 

anadolija

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti