14.07.2024.
HomeSvijetFBI upao na Trumpovo imanje, on se oglasio: Pod opsadom smo, provalili...

FBI upao na Trumpovo imanje, on se oglasio: Pod opsadom smo, provalili su mi i u sef

Nekadašnji predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp (Trump) rekao je kako su agenti FBI-ja pretresli njegovo imanje “Mar-a Lago” u Palm Biču na Floridi.

Tramp je u izjavi naveo kako ovaj “nenajavljeni upad u njegov dom nije bio potreban niti primjeren”. On nije otkrio zbog čega je izvršen pretres, kao ni to šta su agenti FBI-ja pretraživali. Naglasio je i kako su mu provalili i u sef.

– Mar-a-Lago je trenutno pod opsadom, napala ga je i okupirala velika grupa agenata FBI-a. Čak su provalili u moj sef – izjavio je Tramp koji u vrijeme pretresa nije bio na imanju.

Pretraga je započela u ponedjeljak rano ujutro po lokalnom vremenu i čini se da su istražitelji bili fokusirani na dio imanja gdje su Trampovi uredi i osobne prostorije, javlja CNN pozivajući se na dobro obaviješteni izvor.

Američko ministarstvo pravosuđa pokrenulo je ranu fazu istrage o Trampovom odnošenju službenih predsjedničkih dokumenata na imanje na Floridi, rekao je u aprilu izvor upoznat s tim pitanjem.

Istraga je uslijedila nakon što je američka Nacionalna uprava za arhive i spise u februaru obavijestila Kongres da je pronašla oko 15 kutija dokumenata Bijele kuće, uključujući povjerljive materijale, koje je Tramp odnio na svoje imanje Mar-a-Lago, piše CNN.

Inače, Federalni zakon SAD zabranjuje premještanje klasifikovanih dokumenata na neautorizovane lokacije, ali moguće je da će Tramp ovo pokušati da ospori tvrdnjom da je kao predsjednik imao vrhovnu izvršnu moć, pa i u procesu deklasifikacije dokumenata.

 

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti