Fašisti u Mostaru demolirali Partizansko groblje: Razbijeno svih 700 spomen ploča

0

Iako uništavano u nekoliko navrata, Partizansko groblje u Mostaru ovih dana je doživjelo potpunu devastaciju. Naime, kako je na svom FB profilu objavilo Udruženje antifašista grada Korčule čiji je jedan od osnivača Dragan Markovina, publicista i aktivista ovakva količina devastacije ovog nekadašnjeg Bogdanovićevog remek djela još nije viđena.

“Čak ni u sred rata lokalni fašišti i njihovi nalogodavci nisu ovako temeljito devastirali Partizansko groblje kao danas. Pisali bi uvredljive grafite, razbili nekoliko ploča, ali ovako sustavno razbijanje svake od preko 700 spomen-ploča poginuloj mostarskoj omladini se još nije dogodilo. A sve u momentu u kojem gradonačelnik odbija primiti Savez antifašista na razgovor i u kojem se svašta planira s ovim Bogdanovićevim remek djelom, pa i navodno uklanjanje ploča”, stoji na njihovoj FB stranici.

Ipak, gradonačelnik Mostara Mario Kordić osudio je ovaj nezapamćeni vandalski čin te je na svom FB profilu napisao: “Dok se gradska uprava bavi pripremanjem projekata zaštite i revitalizacije svih kulturnih spomenika u našemu Grad Mostar, nekoliko vandala sustavno radi na uništavanju istih. Veliki Bogdan Bogdanović, svjetsko ime, ostavio je dio svoje genijalnosti našemu gradu. Moramo se ponositi i drugima pokazivati naše povijesno nasljeđe. Čvrsto osuđujem vandalizam kojem svjedočimo i očekujem od svih institucija kažnjavanje vandala. Mostar ovo nije zaslužio! Gradska uprava će pokrenuti sve aktivnosti kako bi se sanirala nastala šteta”.