14.07.2024.
HomeNovostiFadilovo bestidno objašnjenje o izostanku masovne vakcinacije: "Nismo željeli biti pokusni kunići"

Fadilovo bestidno objašnjenje o izostanku masovne vakcinacije: “Nismo željeli biti pokusni kunići”

Federalni premijer Fadil Novalić danas je prokomentarisao zašto u BiH još uvijek nema masovne vakcinacije, ali i najavio da će Vlada FBiH za 15 dana potpisati ugovor sa Pfizerom, prema kojem ćemo dobiti milion vakcina.

– Nivo Federacije BiH nije nadležan za vakcine iako je prihvatio tu obavezu, svugdje na svijetu to rade države. Mi u globalnom svijetu na neki način nismo potrčali da budemo pokusni kunići s masovnom vakcinacijom, a jednak procenat vakcinacije kao mi imaju Japan, Malezija, Indonezija, Južna Koreja gdje također nedostaje novca kao i kod nas, ali u toj svjetskoj borbi vakcina najbolje su prošli oni koji proizvode pa oni koji su moćni i oni koji su da kažem zemlje trećeg svijeta, rekao je Novalić.

O nabavci Pfizerovih vakcina, Novalić kaže:

– U završnoj smo fazi nabavke vakcina, javna nabavka nam je naškodila, to nam je rekao i Ruski fond i sada smo zaista u zadnjim danima pred potpis ugovora. Danas je Kineska državna agencija potpisala ugovor, poslala nama diplomatskom poštom, danas smo imali sastanak sa Pfizerom, nabavka milion vakcina i za 15 dana ćemo potpisati ugovor. Sve to privodimo kraju. Masovna vakcinacija nije samo pitanje nabavke već i organizacija davanja koja je na kantonalnim ministarstvima zdravstva, kazao je on.

Pojasnio je da će po prijemu ugovora znati detalje oko isporuke te da je ugovor diplomatskim putem poslan iz Kine već danas.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti