23.04.2024.
HomeNovostiFadil Novalić ne želi u zatvor: Umjesto izdržavanja kazne - traži pomilovanje!?!

Fadil Novalić ne želi u zatvor: Umjesto izdržavanja kazne – traži pomilovanje!?!

Nakon što je Sud Bosne i Hercegovine odbio molbu advokatskog tima Fadila Novalića za odgodu izvršenja kazne zatvora koja treba početi sutra, 6. marta, Novalićev advokatski tim smislio je novi način kako da bivši premijer FBiH ne ode na odsluženje zatvorske kazne.

Kako je za “Slobodnu Bosnu” potvrdila Stanislava Marić, glasnogovornica Ministarstva za pravdu BiH, na adresu ovog Ministarstva stigao je zahtjev za pomilovanjem.

“Ministarstvo pravde BiH zaprimilo je molbu i dokumentaciju u kojoj se od Komisije za pomilovanje traži razmatranje slučaja Fadil Novalić. Komisija će, u zakonskom roku, razmatrati upućenu molbu i dokumentaciju te će, sukladno Zakonu o pomilovanju BiH, svoj izvještaj uputiti Predsjedništvu BiH na odlučivanje”, potvrdila je Marić za “SB”.

Podsjećamo, nakon što su odbijene molbe za odgađanje izvršenja kazne zatvora, advokati Fadila Novalića nisu uložili žalbe na rješenja o odbijanju molbe za odgađanje izvršenja kazne zatvora.

Podsjećamo, Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine potvrdilo je prvostepenu presudu u predmetu “Respiratori” koji je vođen protiv tadašnjeg premijera FBiH Fadila Novalića, direktora FUCZ-a Fahrudina Solaka i dobavljača Fikreta Hodžića zbog radnji prilikom nabavke respiratora.

Prvostepenom presudom ovog Suda, optuženi Fadil Novalić, Fahrudin Solak, Fikret Hodžić i pravno lice „F.H. Srebrena malina“ d.o.o. Srebrenica, oglašeni su krivim, odnosno pravno lice odgovornim, da su radnjama opisanim u izreci prvostepene presude počinili krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja iz člana 383. stav 3., u vezi sa stavom 1. KZFBiH, u vezi sa članom 55. i 31. istog Zakona, a optuženi Fahrudin Solak i krivično djelo krivotvorenje službene isprave iz člana 389. stav 2., u vezi sa stavom 1. KZFBiH. Na osnovu navedenog prvostepeni sud je optuženima izrekao sljedeće kazne zatvora, i to:

optuženom Fadilu Novaliću, kaznu zatvora u trajanju od 4 godine;
optuženom Fahrudinu Solaku, jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 6 godina;
optuženom Fikretu Hodžiću, kaznu zatvora u trajanju od 5 godina;
optuženom pravnom licu „F.H. Srebrena malina“, novčanu kaznu u iznosu od 200.000,00 KM.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti