Facebookom se širi nova prijevara, ako kliknete lako možete izgubiti pristup profilu

0
Dolazi i do preuzimanja malicioznog programa koji može pratiti korisnike i krasti njihove osjetljive podatke.

Na Facebooku svakog dana vrebaju razne opasnosti te korisnici uvijek trebaju biti oprezni prilikom klikanja na razne poveznice, na komunikaciju s nepoznatim osobama, a pogotovo dogovaranjem kupovine i prodaje, i preko Facebooka i općenito na internetu. Jedna od prijevara koja je ranije bila česta, a pokazala se prilično učinkovitom među korisnicima Facebooka odnosi se na lažne informacije o nečijoj smrti.

Takve se poveznice s naslovima poput “vidi tko je umro” ili “nećeš vjerovati tko je umro” objavljuju kao statusi ili se šire u privatnim porukama, a kako se u njima ne spominje tko je umro, korisnici često niti ne razmišljajući klikaju na njih i tada počinju njihovi problemi jer se na takav način šire virusi, može doći do prijevare, krađe podataka i slično, prenosi N1.

Takva je prijevara ponovno aktualna na Facebooku i trenutačno su na udaru australski korisnici, no svakako treba biti oprezan u slučaju da se slične poveznice počnu širiti i diljem Facebooka.

Nakon što korisnici na Messengeru dobiju poruku “vidi tko je umro”, potrebno je kliknuti na poveznicu na stranicu na kojoj se navodi da, ako želite pročitati vijest, potrebno je upisati svoje korisničko ime i lozinku s Facebooka. Time ih, naravno, predajete prevarantima, a u istom trenutku korisnici koji upišu te podatke odjavljuju se s Facebooka i više nemaju pristup svom profilu. Također, time dolazi i do preuzimanja malicioznog programa koji može pratiti korisnike i krasti njihove osjetljive podatke.

Problem zbog kojeg je ova prijevara uvjerljiva jest u tome što, nakon što netko nasjedne na nju, ista se poruka šalje preko Messengera osobama s njihove liste kontakata, pa oni neoprezniji primatelji neće niti razmišljati o potencijalnim opasnostima jer im poruke dolaze od prijatelja ili rodbine, piše Tech Times., a prenosi Jutarnji list.