Facebook optužen za prisiljavanje radnika da se vrate u kancelarije

0

Nekoliko stotina Facebookovih radnika iz cijelog svijeta optužilo je kompaniju kako prisiljava svoje moderatore da se vrate nazad u kancelarije, uprkos rizicima zaraze koronavirusom. U otvorenom pismu radnika navodi se da kompanija “bespotrebno rizikuje živote radnika da bi zadržala svoju dobit”. Stoga su radnici pozvali Facebook da uvede promjene kojima će omogućiti daljni rad od kuće, te ponuditi druge pogodnosti poput dodatnog plaćanja zbog rizika vraćanja u urede.

Većina Facebookovih moderatora proteklih mjeseci radi od kuće, ali kompanija se odlučila vratiti nekoliko njih u kancelarije ne navodeći konkretne i opravdane razloge. “Iako vjerujemo u otvoreni dijalog unutar kompanije, sve rasprave moraju biti iskrene. Većina od 15.000 globalnih moderatora radi od kuće i nastavit će rad od kuće za vrijeme trajanja pandemije”, rekao je glasnogovornik Facebooka. Kompanija je prije nekoliko mjeseci svim radnicima produžila rad o kuće do ljeta 2021. godine.

Ipak, u otvorenom pismu radnici su kazali da je poziv za povratak u kancelarije uslijedio usljed povećanih napora Facebooka da se više oslanja na umjetnu inteligenciju kako bi uočio problematične objave. “Nakon višemjesečnog omogućavanja moderatorima da rade od kuće, suočeni s velikim pritiskom da Facebook ne bude uključen u širenje mržnje i dezinformacija, prisilili ste nas da se vratimo u ured. Facebook nas treba. Vrijeme je da to prepoznate i cijenite naš rad.

Nemoralno je žrtvovati zdravlje i sigurnost svojih radnika radi profita”, napisali su radnici u pismu koje je proslijeđeno i direktoru Facebooka Marku Zuckerbergu. Još nije jasno šta će kompanija poduzeti povodom ovih žalbi.

 

 

(Fena)