Facebook optužen za diskriminaciju Amerikanaca, platit će 14 miliona dolara

0

Facebook je u utorak pristao platiti 14,24 miliona dolara kako bi zaustavio sudski progon američkih vlasti koje ga optužuju da je neka dobro plaćena radna mjesta namijenio stranim državljanima, na štetu američkih građana i stanovnika sa stalnom dozvolom boravka (zelenom kartom).

Američko ministarstvo pravosuđa podiglo je tužbu krajem 2020. ocijenivši da je društvena mreža namjerno izgradila sustav zapošljavanja koji sprječava kvalificirane Amerikance da doznaju za neka radna mjesta i da se natječu, primjerice tako što ne prihvaćaju internetske kandidature, prenosi agencija Hina.

Kompanija Marka Zakerberga (Zuckeberg) zapravo je čuvala te poslove za zaposlenike koji su već radili u njoj s privremenom vizom, a htjeli su dobiti zelenu kartu, kaže ministarstvo.

Ministarstvo rada je početkom godine otvorilo istragu o politici zapošljavanja u kompaniji.

– Facebook nije iznad zakona i mora poštovati građanska prava koja vrijede u našoj zemlji – saopćila je zamjenica glavnog tužitelja Kristen Klark (Clarke).

U poruci objavljenoj u utorak, kompanija tvrdi da je poštovala propise, ali da se nagodila kako bi zaustavila kazneni progon.

– To će Facebooku omogućiti da se i dalje usredotoči na zapošljavanje najboljih radnika, bilo da dolaze iz Sjedinjenih Država ili iz svijeta i da podupire (svoje) visokokvalificirane zaposlenike nositelje vize koji žele dobiti dozvolu stalnog boravka – istaknula je glasnogovornica kompanije.

Nagodba postignuta s ministarstvom pravosuđa predviđa novčanu kaznu u iznosu od 4,75 miliona dolara i isplatu 9,5 miliona dolara eventualnim žrtvama “diskriminacije” zbog njihova državljanstva ili imigracijskog statusa.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here