Evropsko vijeće odbilo Plenkovićev prijedlog da izbori u BiH budu odgođeni

0

Zapadni Balkan dobio je mjesto u Strateškom kompasu, a uz našu zemlju uvršten je pojam konstitutivni narodi i jednakopravnost. Lobiranje Hrvatske i zvanično je uspjelo. Uprkos pozivima Nizozemske, Njemačke, Belgije i Luksemburga da je to neprihvatljiva formulacija. Istina, u dokumentu snažno podržavaju suverenitet i teritorijalni integritet države i euroatlantski put.

Nezvanično saznajemo da je Evropsko vijeće odbilo prijedlog premijera Hrvatske da izbori u Bosni i Hercegovini budu odgođeni, ukoliko ne dođe do izborne reforme. No, pitanje koje se nameće je kako će uvođenje formulacije konstitutivnost utjecati na provedbu presuda Evropskog suda za ljudska prava.

“Cijela EU prepoznala je ustavnu arhitekturu BiH i da će ta činjenica – uz ove zaključke koje je Hrvastka predložila, a Vijeće danas usvojilo – pomoći da u ovoj fazi završnoj, kada svi radimo napore da se postigne politički konsenzus o ograničenoj ustvnoj reformi i reformi izbornoga zakona u BiH – biti poticaj svim liderima u BiH. Ovdje prije svega apeliram na lidere bošnjačkih i hrvatskih političkih stanaka na teiritoriji Federacije da se učine napori nza postizanje kompromisa budući da su oni vitalni za stabilnost i za funkcionalnost BiH”, kazao je premije RH Andrej Plenković.

federalna.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here