16.06.2024.
HomeNovostiEvropski parlamentarci traže istragu o Verheljijevom šurovanju sa Dodikom u njegovim iredentističkim...

Evropski parlamentarci traže istragu o Verheljijevom šurovanju sa Dodikom u njegovim iredentističkim akcijama

Članovi Evropskog parlamenta pisali su predsjednici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen (von der Leyen) te pozvali na pokretanje istrage o ulozi komesara za proširenje i susjedstvo EU Olivera Varheljija (Varhelyi) i provjeru njegove uloge u separatističkim aktivnostima Milorada Dodika u BiH.

Trideset parlamentaraca je potpisalo pismo, a među njima su i Tomas Vajc (Thomas Waitz) i Tineke Strik.

Naglašeno je da prate situaciju u Bosni i Hercegovini i kako je teritorijalni integritet ključan. Oni su, kako navode, uznemireni eskalacijom političkih tenzija u BiH, koje “potpiruje Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH”.

– Ukoliko Dodik nastoji podijeliti državu i uspostaviti nezavisnu RS povlačenjem iz institucija Bosne i Hercegovine i uspostavljanjem nezavisnih tijela na teritoriji RS te ukoliko u tome bude uspješan, posljedice će se osjetiti daleko izvan granica BiH, a teške posljedice osjetit će i evropska vanjska politika. Kao neutralna strana sa značajnim utjecajem, Komisija ima ključnu ulogu u osiguravanju poštivanja zaključaka Dejtonskog sporazuma obje strane i osiguravanju mira u BiH.

Ne dijele sve zemlje Evropske unije ove ciljeve. Izvještava se o tome da trenutna mađarska vlada aktivno podržava Dodikovu kampanju podjele BiH i kroz 100 miliona eura pomoći koju Mađarska daje RS uoči Općih izbora u Bosni i Hercegovini.

Još više uznemirava objavljeni dokument koji je potpisao šef Evropske delegacije u BiH Johan Satler (Johann Sattler), u kojem stoji da se Oliver Varhelji otvoreno dogovara s Miloradom Dodikom o raspadu BiH. Izvještaji pokazuju da se komesar Varhelji složio s Dodikom o datumu održavanja posebne sjednice Narodne skupštine RS-a i o šestomjesečnom moratoriju na zakone koji uključuju unilateralno povlačenje iz državnih institucija.

Nepotrebno je govoriti da predstavnici Komisije ne mogu djelovati kao da umiruju separitističke akcije ili da djeluju izvan svojih mandata suprotno od zvaniče politike Evropske unije prema Zapadnom Balkanu. Ako nepristrasna i neutralna Komisija bude dovedena u pitanje, krhki geopolitički balans postaje automatski ugrožen.

U tom kontekstu, pitamo vas da li Komisija smatra da je rad komesara Varheljija u skladu sa zvaničnom politikom EU prema BiH? Možemo li očekivati internu inspekciju koja će procijeniti da li su njegove aktivnosti u skladu s njegovom ulogom komesara za proširenje EU? Kakav je stav Komisije po pitanju teritorijalnog integriteta BiH i kako Komisija planira da se zaključci Dejtonskog sporazuma ne krše – navodi se u pismu.

Pismo je na Twitteru podijelila jedna od potpisnica Katalina Čeh (Katalin Cseh).

Ona je također na Twitteru objavila:

– Kao mađarski poslanik u Evropskom parlamentu, posebno mi je važno da pošaljem poruku građanima BiH, koji su primorani da opet proživljavaju užase rata – postoji Mađarska izvan Viktora Orbana koja je solidarna s vama u ovim teškim vremenima.

N. Aj> /Dnevni Avaz

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti