18.04.2024.
HomeSvijetEvropski parlament odbacio rezultate izbora u Bjelorusiji

Evropski parlament odbacio rezultate izbora u Bjelorusiji

Evropski parlament usvojio je rezoluciju kojom odbacuju Aleksandra Lukašenka kao predsjednika Bjelorusije nakon što mu u novembru istekne trenutni mandat, odbacujući time i rezultate predsjedničkih izbora oddržanih u avgustu koje su opozicija kao i zapadne zemlje ocijenili kao namještenim.

Neobvezujući tekst, koji su 17. septembra podržala 574 zastupnika Evropske unije, sa 37 glasova protiv i 82 suzdržana, takođe poziva na “nove, slobodne i poštene izbore što je moguće brže i pod međunarodnim nadzorom.”

“Kad mandat sadašnjem autoritarnom lideru [Aleksandru Lukašenku] istekne 5. novembra, parlament ga više neće priznavati kao predsjednika zemlje”, navodi se u priopćenju Evropskog parlamenta.

Bjelorusko Ministarstvo vanjskih poslova rezoluciju je odmah opisalo kao “očito miješanje u bjeloruske poslove, drsko i cinično, bez obzira koliko ga maskirali u stavove o demokratiji”.

Zemlje članice Evropske unije trenutno rade na zabrani viza i zamrzavanju imovine bjeloruskim zvaničnicima koje članice smatraju odgovornim za represiju kao odgovor na masovne proteste koji su pokrenuti nakon 9. avgusta.

Prema izvorima bliskim radu na sankcijama, Lukašenko na samom početku neće biti na listi, ali Parlament traži njegovo uključenje i traži od država članica da razmotre mogućnost uključivanja na listu sankcija ruskih državljana koji su direktno uključeni u podršku režima u Minsku.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti