17.06.2024.
HomeNovostiEvropske zemlje pooštravaju mjere u borbi protiv koronavirusa

Evropske zemlje pooštravaju mjere u borbi protiv koronavirusa

Ukupan broj zaraženih virusom Covid-19 u svijetu premašio je 30 miliona. Izrael ponovo proglašava karantin, dok Francuska i Velika Britanija uvode nove restriktivne mjere.

Britanija i Francuska najavile su nove restrikcije pošto broj novozaraženih u obje zemlje nastavlja progresivno rasti.

Na sjeveristoku Engleske, oko dva miliona ljudi do daljeg se neće moći okupljati niti sastajati mimo kuće, dok će barovima i restoranima radno vrijeme biti skraćeno. Nove mjere podrazumevaju i da je dozvoljeno okupljanje do najviše šest osoba.

Francuska se sada nalazi u fazi u kojoj bilježi više od 10.000 novih slučajeva na dnevnom nivou, a poslije uvođenja restrikcija ove sedmice u Marseju i Bordou, za povratak mjera spremaju se Lion i Nica, prenosi Nova.rs.

Regionalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) za Evropu Hans Kluge istakao je da rekordni skokovi novozaraženih na čitavom kontinentu treba da “posluže kao poziv za buđenje” i dodao da iako je drastičan rast broja novozaraženih dijelom i rezultat sveobuhvatnijeg testiranja, on svakako ukazuje na zabrinjavajuću stopu transmisije u Evropi.

Od Covida-19 dosad je u svijetu preminulo najmanje 943.000 ljudi.

Najteže pogođena zemlja u svijetu i dalje su Sjedinjene Američke Države sa najmanje 6.650.570 zaraženih i najmanje 197.364 umrlih, a odmah iza SAD nalazi se Indija sa više od pet miliona oboljelih i najmanje 83.000 umrlih, i Brazil sa oko 4,5 miliona zaraženih i više od 134.106 preminulih.

Francuska i Španija sada bilježe veći dnevni rast nego tokom vrhunca u prvom talasu proljetos.

Italija
Pošto u Italiji ponovo raste broj novozaraženih, vlasti su propisale zatvaranje svih klubova i plesnih dvorana, a obavezno je nošenje maski na svim mjestima od 18 sati popodne do šest ujutru.

Djeca su se vratila u školu poslije šest mjeseci pauze, iako su škole u pojedinim oblastima upozorile da nisu spremne za otvaranje.

Danska
Danska je bila jedna od prvih evropskih zemalja koja je otvorila škole u aprilu, ali je krajem avgusta broj zaraženih počeo naglo rasti.

U Kopenhagenu i okolnim oblastima gdje se bilježi rast, barovi, restorani i noćni klubovi rade do deset sati uvečer.

Češka
Ova zemlja registrirala je 17. septembra 3.130 zaraženih za 24 sata – koliko je registrirala za cijeli mart. Ovo je bio treći dnevni rekord i Češka se time pozicionirala kao druga evropska zemlja po dnevnom rastu zaraženih na 100.000 stanovnika, odmah iza Španije.

Velika Britanija
Broj hospitaliziranih pacijenata duplira se svakih osam dana u Velikoj Britaniji, a širenje virusa se i dalje ubrzava. Špekulira se o uvođenju vanrednog stanja i karantina na nacionalnom nivou, mada britanski ministar zdravlja ne želi da otkrije kakve će mjere – ako ih bude – važiti u ostatku zemlje pošto su na sjeveroistoku već uvedene.

Španija
Zvaničnici u Madridu saopćili su da svaki peti bolnički krevet zauzima Covid pacijent i gradske vlasti pozvale su centralnu vladu da brzo i odlučno reagira. Očekuje se da ubrzo budu saopćene nove mjere.
Situacija se, poslije privremenog popuštanja, dalje komplicira i u ostatku svijeta, a prva zemlja koja je ponovo proglasila karantin na nacionalnom nivou je Izrael.

Ova zemlja već mjesecima bilježi progresivni rast zaraženih na svakodnevnom nivou i od danas se nalazi u drugom karantinu otkada je pandemija počela.
Stotine Izraelaca izašlo je na ulice prije nego što je karantin stupio na snagu kako bi protestirali protiv uvođenja novih mjera, ali je premijer Benjamin Netanjahu upozorio da “nema drugog izbora” osim uvođenja još strožih restrikcija.

Trenutni bilans u Izraelu je – više od 172.000 zaraženih i najmanje 1.163 preminulih.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti