15.07.2024.
HomeNovostiEvropska unija donirala Ukrajini 5,5 miliona pilula kalijum jodida kao zaštitu u...

Evropska unija donirala Ukrajini 5,5 miliona pilula kalijum jodida kao zaštitu u slučaju izlaganja visokim nivoima zračenja

Evropska unija donirala je Ukrajini 5,5 miliona pilula kalijum jodida, saopćila je danas Evropska komisija, u jeku postojane prijetnje da dođe do eksplozije u najvećoj evropskoj nuklearnoj elektrani Zaporožje.

“Tablete ukupne vrijednosti pola miliona eura će biti poslane kao preventivna mjera sigurnosti za povećanje nivoa zaštite oko nuklearne elektrane Zaporožje“, naveli su iz Evropske komisije.

Pet miliona tableta obezbjeđuje Mehanizam civilne zaštite EU-a, dok Austrija doprinosi sa dodatnih 500.000 pilula na zahtjev Vlade Ukrajine.

“Nastavićemo da budemo na oprezu i spremni da djelujemo, jer spremnost spašava živote“, rekao je evropski komesar za upravljanje krizama Janez Lenarčič.

Poručio je da nijedna nuklearna elektrana nikada ne bi trebalo da se koristi kao ratno poprište te je pozvao da se odmah prekine vojna akcija oko postrojenja u Zaporožju.

Tablete kalijum jodida pružaju zaštitu u slučaju izlaganja visokim nivoima zračenja pri nuklearnoj eksploziji.

Nedavno je elektrana u Zaporožju privremeno bila isključena iz ukrajinske električne mreže nakon što je posljednji preostali dalekovod zapaljen u granatiranju.

Ruske snage zauzele su elektranu od kritične važnosti ubrzo nakon što je 24. februara počeo rat u Ukrajini.

Od tada je međunarodna zajednica, uključujući EU, Ujedinjene nacije i Sjedinjene Američke Države, više puta upozoravala Moskvu da ne koristi elektranu kao štit u napadima svojih snaga na Ukrajinu i da prestane s kršenjem pravila o atomskoj sigurnosti.

Rusija je jučer poručila da smatra neophodnom posjetu predstavnika Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) nuklearnoj elektrani Zaporožje u Ukrajini.

Postrojenje u Zaporožju je najveća nuklearna elektrana u Evropi, koja proizvodi oko 20 posto električne energije u Ukrajini.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti