24.07.2024.
HomeNovostiEvropska komisija o odlikovanju Šešelja: U Evropi nema mjesta za slavljenje ratnih...

Evropska komisija o odlikovanju Šešelja: U Evropi nema mjesta za slavljenje ratnih zločinaca

U Evropi nema mjesta za negiranje genocida, revizionizam i slavljenje ratnih zločinaca, navodi se u odgovoru Evropske komisije povodom ordena koji je Srpska pravoslavna crkva dodijelila haškom osuđeniku Vojislavu Šešelju, prenosi Glas Amerike.

„Naš stav je jasan. Pokušaji prekrajanja istorije su neprihvatljivi“, rekla je u pisanom odgovoru Glasu Amerike portparolka Evropske komisije Ana Pisonero Hernandez.

“Vjerski lideri i zajednice imaju odgovornost da iskažu vođstvo u prevazilaženju teškog naslijeđa prošlosti i konstruktivno njeguju međusobno povjerenje, dijalog i toleranciju, neophodne za stabilnost, mirnu budućnost i napredak”, navodi Pisonero.

Šešelj je otišao u Haški tribunal 2003. godine, po optužnici da je podsticao zločine protiv čovječnosti, kršenje zakona i običaja ratovanja na području Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije.

U optužnici je navedeno da je govorima i izjavama doprinio da se kod izvršilaca stvori odluka da počine zločine.

Žalbeno vijeće Mehanizma za međunarodne krivične sudove, nasljednika Haškog tribunala, Šešelja je 2018. osudilo na 10 godina zatvora za podsticanje progona, deportacije i prisilno raseljavanje, prisilno premještanje Hrvata u vojvođanskom selu Hrtkovci, 1992. godine.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti