20.07.2024.
HomeNovostiEvropa je prepoznala glavnog kočničara: Koga vara taj Čavara?

Evropa je prepoznala glavnog kočničara: Koga vara taj Čavara?

U Izvještaju EU o napretku Bosne i Hercegovine, koji je u utorak objavljen, nema mnogo pozitivnog za našu zemlju. Naveden je niz nedostataka u radu institucija, a istaknute su i neprovedene reforme na putu BiH ka EU.

U Izvještaju su potencirana mnoga pitanja za čije rješavanje predstavnici SNSD-a i HDZ-a već duže vremena ne pokazuju nikakav interes ili svjesno nastoje da blokadama zaustave reformske procese. Tu su, prije svega, pitanja provedbi presuda Evropskog suda za ljudska prava (“Sejdić – Finci” i druge), ali i reforme u oblasti pravosuđa.

Ono što je od posebnog značaja za Federaciju BiH i na čemu se već dugo insistira jeste i popunjavanje Ustavnog suda Federacije BiH. Naime, HDZ predvođen Draganom Čovićem, uporno odbija da imenuje sudije Ustavnog suda FBiH (odnosno Marinko Čavara, kao predsjednik Federacije BiH, ne želi da potvrdi imenovanja) zahtijevajući prije toga donošenje Izbornog zakona po želji ove stranke.

Očigledno su u Bruxellesu prepoznali ovaj problem, koji proizvodi HDZ, pa je na desetoj stranici Izvještaja o napretku BiH decidno navedeno sljedeće:

„Ustavni sud entiteta Federacija BiH radi samo sa pet od devet sudija; ovo ozbiljno smanjuje kapacitet za donošenje odluka, budući da je kvorum zahtijeva pet sudija. Vijeće za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa ne može da funkcioniše sa samo troje sudija od sedam potrebnih. Predsjednik entiteta i Parlament moraju ubrzano popuniti upražnjena mjesta.“

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti