13.07.2024.
HomeLifestyleEvo zašto je celer zdrav..

Evo zašto je celer zdrav..

Postoji 30 različitih sorti celera. Najpoznatije su celer korjenaš, celer listaš i celer bjelaš (rebraš) koji je zadnje vrijeme najpopularniji, odnosno od njega se radi  sok.

Sok od celera slovi u kineskoj medicini kao čudotvorno sredstvo. Pomaže kod visokog tlaka, ali i kod probavnih smetnji. Naime, celer djeluje na mršavljenje i to zato jer sadrži puno kalija te potiče rad mokraćnog sustava. Samo 100 g celera pokriva 10 posto dnevne potrebe kalija.

Celer smanjuje upale te štiti želudac

Osim toga, celer ima protuupalno djelovanje. Bogat je vitaminima, poput vitamina C i beta-karotenom – koji djeluju antioksidativno. Ovo povrće sadrži i tvari koje su jako dobre za probavu te štite tvoj želudac. Čaj od celera može neutralizirati višak želučane kiseline. Znanstvenici su otkrili da ovo povrće jača krvožilni sustav – zato jer smanjuje opasnost od upale krvnih žila. I ne samo to!

Istraživanja su pokazala da celer djeluje protiv raka! Naime, sadrži takozvani apigenin, biljnu tvar koja zaustavlja množenje stanica raka te može spriječiti upale. Istraživanje Sveučilišta Missouri pokazala su da celer može vidljivo smanjiti tumore. Za to je osobito dobar sok od celera.

 

 

 miss7.24sata.hr

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti