01.03.2024.
HomeLifestyleEvo zašto biste trebali jesti banane svaki dan

Evo zašto biste trebali jesti banane svaki dan

 

Banane sadrže dosta vitamina i nutrijenata, pa je konzumiranje po jedne svakog dana jedna od boljih odluka koje možete da donesete.

Dovoljno je da kažemo da ovo voće sadrži kalijum, koji je jako važan za zdravlje srca, ima direktan uticaj na krvni pritisak, a studije su pokazale i da snižava rizik od srčanih bolesti za čak 27 odsto.

Ipak, to ne znači da treba da pretjerujete – dovoljno je da pojedete jednu do dvije ove voćke dnevno, sve preko toga je mnogo, koliko god da je riječ o zdravoj hrani.

Ako još uvek niste ubjeđeni da je pametno da svakodnevno jedete bananu, evo kako to utiče na vaše zdravlje.

1. Dobro je za crijeva

Sada je, možda više nego ikada prije, važno brinuti o zdravlju crijeva jer se u njima nalazi više od 70 odsto imunog sistema. Sudeći prema istraživanju iz 2017. godine, banane sadrže i otporni skrob, koji povećava proizvodnju masnih kiselina kratkog lanca, koje su jako važne za zdravlje crijeva.

2. Moguće je da ćete smršati

Konzumiranje jedne banane dnevno može da pomogne i da skinete višak kilograma. S obzirom na to da sadrži dosta vlakana i proteina, banana će vas duže držati sitim, uprkos tome što sadrži malo kalorija – otprilike oko 100.

3. Poboljšaće vam kožu

Ne morate da koristite skupe kremice, i konzumiranje banana može da pomogne da imate lijepu i zdravu kožu. Ovakav uticaj na kožu banane imaju zbog vitamina i minerala, a posebno je koristan mangan koji povećava nivo holagena.

Bez obzira koji je vaš problem – akne, bore ili suha koža, jedna banana dnevno može da vam pomogne.

4. Imaćete više energije

Posebno ukoliko je pojedete prije ili posle treninga, banana može da vam poveća nivo energije i olakša vam da izdržite sve ono što donosi dan.

5. Poboljšaćete vid

Banane sadrže i vitamin A, koji štiti oči, pomaže u održanju zdravog, normalnog vida i poboljšava vid noću.

 

 

 

 

 

mondo.rs

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti