12.06.2024.
HomeNovostiEuropol: Balkanski kriminalci dio krijumčarenja kokaina velikih razmjera

Europol: Balkanski kriminalci dio krijumčarenja kokaina velikih razmjera

Nekoliko različitih kriminalnih mreža, sastavljenih od članova porijeklom iz bivših jugoslovenskih republika Crne Gore, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije, umiješano je u krijumčarenje velikih razmjera, uključujući finansiranje i distribuciju kokaina iz Južne Amerike na različite evropske destinacije i šire, navodi se u današnjem izvještaju Europola o prijetnjama EU od organiziranog kriminala.

 

 

Te podatke je u petak iznio Europol, a prenijela ih je Radiotelevizija Crne Gore (RTCG).

– Karakterizira ih snažno prisustvo širom EU i zapadnog Balkana. Također, uspostavili su veoma snažno prisustvo u Latinskoj Americi, iskorištavajući mogućnosti za korupciju u ključnim lukama i u brodarskim firmama te na taj način vrše sveobuhvatnu kontrolu nad snabdijevanjem kokainom – navodi se u izvještaju Europola u kojem se dodaje kako su neke od ovih grupa u velikoj mjeri uključene u razne oblike nasilja, profesionalne otmice i pogubljenja, korupciju, pranje novca, trgovinu oružjem i eksplozivom i krivotvorenim dokumentima.

Kako se ističe, ima i kriminalnih grupa koje se sastoje od članova više nacionalnosti, a one često djeluju u državama članicama EU dok održavaju bliske veze sa svojim regijama porijekla van EU. Vezuju ih zajednička kultura, jezik i historija, navodi se.

 

– Ove mreže često kombiniraju članstvo iz različitih zemalja zapadnog Balkana i često su usredotočene na srpske državljane. Među njima su državljani Albanije, Belgije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Nizozemske, Njemačke, Crne Gore, Slovenije i Turske. Njihova glavna kriminalna djelatnost je trgovina drogom, prvenstveno kokainom i kanabisom, a u manjoj mjeri sintetičkim drogama i heroinom. Također se bave organiziranim imovinskim kriminalom, krijumčarenjem duhana i trgovinom ljudima za seksualnu eksploataciju. Prije svega posluju u Belgiji, Kolumbiji, Hrvatskoj, Francuskoj, Njemačkoj, Nizozemskoj i zemljama zapadnog Balkana. Za neke kriminalne mreže ne postoje posebni obrasci u smislu nacionalnog sastava – ukazuje Europol.

Iz Europola su zaključili da ove kriminalne aktivnosti imaju ozbiljan utjecaj na EU i njene građane.

– Ne koriste sve kriminalne mreže nasilje i korupciju da održe svoje poslovanje, ali kada oni to čine, to povećava njihov nivo  prijetnje – zaključili su iz Europola.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti