16.06.2024.
HomeNovostiEuroparlamentarci traže konkretne sankcije za Dodika i rukovodstvo RS-a

Europarlamentarci traže konkretne sankcije za Dodika i rukovodstvo RS-a

Predsjedavajući Delegacije Evropskog parlamenta za odnose s Bosnom i Hercegovinom i Kosovom Romeo Franz i stalni izvjestilac za BiH i Kosovo Paulo Rangel, zvanično su od Evropskog parlamenta zatražili ciljane sankcije, uključujući blokadu sredstava, za one koji prijete teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine, posebno Miloradu Dodiku.

– Vodstvo entiteta Republika Srpska, 9. januara još jednom je proslavilo “dan RS-a”, uprkos odlukama Ustavnog suda BiH, koji je proglasio taj samoprozvani praznik i referendum neustavnim. Ignorisanje te presude je krivično djelo. Proslava 9. januara podrazumijevala je svečane akademije u Banjoj Luci i Brčkom 8. i 10. januara. Smatramo izbor Istočnog Sarajeva za proslavu 9. januara dodatnom i ciničnom provokacijom. Također, bezrezervno osuđujemo prisustvo na ovim nezakonitim događajima nekoliko srbijanskih ministara, predsjedavajućeg srbijanskog parlamenta, a po prvi put, dva ministra iz Vlade Crne Gore u tehničkom mandatu – navodi se u saopćenju europarlamentaraca Franza i Rangela.

Više puta smo istakli, dodaju, da u Evropi nema mjesta za negiranje genocida, veličanje osuđenih ratnih zločinaca, što je nespojivo s istinom, pravdom i dostojanstvom za žrtve i preživjele.

Uprkos ruskoj agresiji na Ukrajinu, ističe se u saopćenju, Vladimiru Putinu je dodijeljeno najviše priznanje RS-a povodom “dana RS-a”, što mnogo govori o “osjećaju pripadnosti” lidera RS-a i njihovom preziru spram vrijednosti EU, kao i prisustvo Noćnih vukova na paradi 9. januara.

– Više crvenih linija je pređeno i krajnje je vrijeme da međunarodna zajednica pređe sa verbalnih osuda na konkretne akcije protiv onih koji sistematski i namjerno potkopavaju ustavni i teritorijalni poredak BiH. Svojim izjavama i djelima Milorad Dodik se, de facto, odrekao poltičkog sporazuma koji je potpisao 12. juna. 2022. godine. Ponavljamo poziv Evropskog parlamenta u svojoj rezoluciji od 6. jula 2022. godine Evropskoj uniji, njenim državama članicama i međunarodnoj zajednici, da slijede primjer Sjedinjenih Američkih Država i Ujedinjenog Kraljevstva i koriste sva raspoloživa sredstva, odnosno ciljane sankcije i blokadu sredstava, protiv destabilizirajućih aktera u zemlji, uključujući i one koji ugrožavaju teritorijalni integritet BiH, posebno Milorada Dodika, i brzu, opipljivu i kredibilnu kaznenu akciju – zaključeno je u saopćenju.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti