16.06.2024.
HomeNovostiNon-paper: Evropsko vijeće definitivno odbilo pristup dokumentu

Non-paper: Evropsko vijeće definitivno odbilo pristup dokumentu

Evropsko vijeće definitivno je odbilo zahtjev za pristup dokumentu koji se odnosi na “navodni slovenski non-paper o promjeni granica na zapadnom Balkanu”.

Zahtjev za pristup non-paper-u je definitivno odbijen.

Traženi dokument obrađuje vrlo osjetljivu temu, a njegovo objavljivanje imalo bi jasan i izravan utjecaj na odnose EU -a sa susjedstvom, potkopavajući time javni interes za međunarodne odnose“, priopćilo je Evropsko vijeće u odgovoru koji su primile austrijske vijesti agencija APA u utorak.

Zbog ove procjene i relevantnih zakonskih odredbi, ne preostaje im drugo nego odbiti predati dokument, bez obzira na središnju važnost slobode medija, odlučilo je Europsko vijeće.

Postojanje dokumenta potvrđeno u lipnju

Već početkom lipnja austrijsko vijeće potvrdilo je austrijskoj agenciji da postoji dokument vezan uz navodni slovenski nepapir o promjeni granica na zapadnom Balkanu.

Međutim, nakon što su ispitali slučaj, odlučili su ne odobriti pristup dokumentu jer slučaj očito potpada pod iznimke Direktive, prema kojoj institucije mogu odbiti pristup dokumentima čije bi objavljivanje “ugrozilo javni interes (…) posebno međunarodnih odnosa “.

Navodni slovenski non-paper podigao je veliku prašinu sredinom travnja i na Zapadnom Balkanu i u Sloveniji.

Naime, predložio je promjenu granica na zapadnom Balkanu ili “Završetak raspada Jugoslavije”. Između ostalog, uključuje “ideje o raspadu BiH i ujedinjenju Kosova i Albanije”.

Postojanje non-papira potvrdio je albanski premijer

Prema medijskim napisima, u pripremama za slovensko predsjedavanje Vijećem EU, koje je počelo u srpnju, i slovenski premijer Janez Janša pomogao je u njegovom proširenju, što je on demantirao. Albanski premijer Edi Rama potvrdio je da je vidio takav dokument i razgovarao o tome s Janšom .

Prema izvješćima medija u BiH, očekuje se da će Janša ovaj dokument predstaviti i predsjedniku Europskog vijeća Charlesu Michelu .

Evropsko vijeće definitivno je odbilo zahtjev za pristup dokumentu koji se odnosi na “navodni slovenski non-paper o promjeni granica na zapadnom Balkanu”.

Press služba potom je odgovorila na pitanja u vezi s ovim dokumentom samo što nisu mogla potvrditi primitak dokumenta.

Klemen Grošelj (Renew / LMŠ), europarlamentarac iz Slovenije, također je sredinom srpnja zatražio pristup ovom dokumentu .

Vlada je objavila dokument bivšeg predsjednika

U lipnju je vlada objavila dokument bivšeg predsjednika Milana Kučana o situaciji u Bosni i Hercegovini. No ovo, prema riječima naših sugovornika, nije kontroverzan non-paper koji bi trebao govoriti o promjenama granica na Zapadnom Balkanu.

Prilikom najave natuknula je kako bi to mogao biti kontroverzan nepapir, čije je postojanje potvrdilo i Vijeće EU, budući da aktualna vlada nije usvojila nikakav dokument o granicama na Balkanu, ili o njemu uopće nije raspravljala.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti