14.06.2024.
HomeSvijetEU zabranjuje Meti korištenje ličnih podataka za ciljano oglašavanje

EU zabranjuje Meti korištenje ličnih podataka za ciljano oglašavanje

Evropski odbor za zaštitu podataka saopćio je u srijedu da je donio obavezujuću odluku kojom se vlasniku Facebooka i Instagrama Meti zabranjuje korištenje ličnih podataka korisnika za ciljane reklame.

Nalog “uvodi zabranu obrade ličnih podataka za ciljano oglašavanje na pravnim osnovama ugovora i legitimnog interesa u cijelom Evropskom ekonomskom prostoru”, saopćio je Evropski odbor za zaštitu podataka (EDPB), prenosi France 24.

Naredba je uslijedila nakon što je Meta u ponedjeljak saopćila da će korisnici Facebooka i Instagrama u Evropi od ovog mjeseca moći kupovati pretplate za korištenje društvenih mreža bez ikakvog oglašavanja.

– Meta je već najavila da će građanima u EU-u i Evropskom ekonomskom prostoru dati priliku da odobre, a u novembru će ponuditi model pretplate u skladu s regulatornim zahtjevima – rekao je predstavnik Mete.

Odluka EDPB-a prisiljava irsko regulatorno tijelo za podatke, koje ima nadležnost nad poslovanjem Mete u Evropi, da u roku od dvije sedmice poduzme konačne mjere po tom pitanju, a zabrana će stupiti na snagu sedam dana kasnije.

federalna.ba/Fena

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti