14.07.2024.
HomeNovostiEskobar: Rata u BiH neće biti, treba se suzdržati od komentara koji...

Eskobar: Rata u BiH neće biti, treba se suzdržati od komentara koji dižu tenzije

Rata u BiH neće biti, rekao je specijalni izaslanik Stejt dipartmenta za zapadni Balkan Gabrijel Eskobar (Gabriel Escobar).

On je, na pres brifingu sa novinarima sa zapadnog Balkana, najavio da će uskoro posjetiti region.

Sjedinjene Američke Države (SAD) će nastaviti da podržavaju bilo koju vladu u Crnoj Gori koja je posvećena EU integracijama i NATO-u i koja će nastaviti borbu protiv korupcije, kazao je.

Fokus je uglavnom bio na odnosima Srbije i Kosova i SAD se, a kako je kazao nadaju se napretku dijaloga Kosova i Srbije čiji je nastavak planiran u avgustu.

Eskobar je poručio da zapadni Balkan ostao mjesto ogromnih šansi, kao i dinamičan i važan dio svijeta na koji se može računati u izgrađivanju prijateljstva, kao i važan partner SAD.

– Drago mi je što su tri države sa zapadnog Balkana, koje su ujedno članice NATO-a, pokazale ogroman napredak – rekao je Eskobar.

Govoreći o ratu u Ukrajini, on je poručio da su sve države zapadnog Balkana glasale u koordinaciji sa EU i doprinijele humanitarnoj situaciji u toj državi. Smatra da je Zapadni Balkan bio veoma otporan na efekte ruske agresije. Na pitanje da li Rusija ima da ima udjela u događajima na Zapadnom Balkanu, odnosno da li ima veze sa barikadima na sjeveru Kosova, on je rekao da, sa malo izuzetaka, dešavanja na Balkanu su rezultati djelovanja faktora sa Balkana.

– Ono što se dešava na sjeveru Kosova je pitanje Srbije i Kosova. Zato je bitno da se dva lidera nađu u Briselu, u dijalogu koji se vodi pod okriljem Evropske unije i razgovaraju o razmimoilaženjima na sjeveru – naveo je Eskobar.

Diplomatsko rješenje

Dodao je da će to podrazumijevati i trajno rješenje pitanja registarskih tablica, mape puta sporazuma o energetici, sporazuma o nestalim osobama i Zajednici opština sa srpskom većinom.

– Trebalo bi da se fokusiramo na probleme koji se na Zapadnom Balkanu mogu riješiti diplomatijom i uz konstruktivni dijalog. Rusija pokušava da igra ulogu, ali ona nije toliko važna koliko destabilizujući faktor pojedinih političara i aktera koji djeluju na samom Zapadnom Balkanu – naveo je Eskobar.

Odgovarajući na pitanje da li je međunarodna zajednica trebalo značajnije da utiče na Srbiju da prizna kosovsku nezavisnost, on je kazao da pitanje nezavisnosti Kosova za SAD nije otvoreno pitanje i da SAD prepoznaju Kosovo kao partnera. Eskobar je poručio i da neće biti rata u Bosni i Hercegovini (BiH), poručujući političkim liderima u toj državi da se uzdrže od komentara koji povećavaju tenzije.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti