20.04.2024.
HomeNovostiEskalirao Dačićev primitivizam: Verbalni napad na evropskog komesara za proširenje

Eskalirao Dačićev primitivizam: Verbalni napad na evropskog komesara za proširenje

Na sastanku evropskog komesara za susjedsku politiku i proširenje Olivera Varheljija sa srbijanskom premijerkom Anom Brnabić i ministrima došlo je do neprijatne situacije kada je ministar vanjskih poslova Ivica Dačić verbalno napao gosta, koji je potom napustio sastanak.

Sat vremena prije nego što će se Dačić obrušiti na Varheljija razgovor je tekao potpuno normalno, bez visokih tonova i neprijatnosti.

U jednom trenutku Dačić je uzeo riječ i grubo mu se obratio.

“Bio je vrlo neprijatan. Rekao mu je da ne zna gdje je došao, da šuti dok neko otima srpske manastire na Kosovu, da šuti za takse koje je uvela Priština na robu iz Srbije”, kaže izvor “Blica” koji je prisustvovao sastanku.

Predsjednica Vlade, kao i ministrica za EU Jadranka Joksimović i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović bili su u čudu, a potom je Varhelji uključio mikrofon i obratio se srpskom šefu diplomatije, prenosi Klix.

“Ja sam jedini evropski komesar koji je reagovao na takse, osudio sam ono što se događa u Crnoj Gori, Srbija je prva zemlja u koju sam došao nakon uvođenja nove metodologije i konačno, došao sam ovdje da vam pomognem”, rekao je Varhelji.

Nakon toga, on je isključio mikrofon, prišao Ani Brnabić, rukovao se i napustio prostoriju.

Na novinarsko pitanje Ivici Dačiću zašto je napao gosta, a on nam je rekao da “nije napao njega nego EU”.

“Napao sam EU zbog nepoštovanja Briselskog sporazuma, uvođenja Kosova u poglavlje 35, pa sada sve zavisi od toga, zbog toga što šute na dešavanja u Crnoj Gori i što su nepravedni”, rekao je on za “Blic”.

Dačić dodaje da je poručio gostu da pita opoziciju kakav im je stav o EU, o Kosovu, o Briselskom sporazumu, o Krimu…

“Slušao sam i Ollija Rena, i Štefana Fülea i Johannesa Hahna, ali slabo smo se pomjerili naprijed”, kaže Dačić, a onda ublažava i dodaje da mu je rekao kako je on lično prijatelj Srbije kao i njegova zemlja i da mu želi sreću.

Srbijanski šef diplomatije dodaje da je izrevoltiran time što Varheljijeva tema nije samo metodologija, već i region, vanjskopolitička i druga pitanja. Međutim, negira da je u prostorijama Vlade Srbije večeras bilo skandala:

“Nije to bio nikakav skandal i sastanak nije prekinut, nego je Varhelji žurio na sastanak sa opozicijom”. Nakon sastanka, Vlada Srbije nije izdala saopćenje.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti