26.02.2024.
HomeUncategorizedEsencijalna ulja za tegobe tokom putovanja

Esencijalna ulja za tegobe tokom putovanja

 

Esencijalna ulja za najčešće tegobe tokom putovanja koja se moraju naći u vašoj putnoj torbi

Ovog ljeta, koliko toliko smo slobodni da putujemo, pa se većina nas polako priprema za ljetni godišnji odmor. Naravno, kućna apoteka je neophodna, a ono što mnogi ne znaju jeste da brojne tegobe mogu da riješe i esencijalna ulja. Evo i kako.

Esencijalna ulja za tegobe tokom putovanja
Za mučninu

Od bolesti kretanja (kinetoze) pati veliki broj ljudi. Protiv mučnine i nagona za povraćanjem tokom putovanja može da pomogne ulje đumbira. Ova biljka poznata je po benefitima koje ima na naš želudac i često se preporučuje upravo u borbi s mučninom. Nakapajte dvije kapi ovog ulja u platnenu maramicu i udišite miris kada osjetite nagon za povraćanjem.

Protiv anksioznosti

Neke osobe osjete epizode anksioznost u samom putu, bilo u avionu, autobusu ili automobilu. U ovom slučaju pomažu ulja kamilice, lavande, jasmina, majorana, žalfije i verbene.

Borba s komarcima

Insekti, a naročito komarci, noćna su mora svakog ljetovanja. Njih najbolje odbija miris lavande, eukaliptusa i limuna. Pomiješajte 35 kapi lavandinog ulja s 15 kapi ulja eukaliptusa i 10 kapi limunovog ulja. Smjesu sipajte u bočicu s raspršivačem. Ovu smjesu možete dodati i u ulje za tijelo.

Ublažavanje blagih opekotina

Svakome od nas desilo se da smo malo izgorjeli tokom boravka na plaži. U ovom slučaju ulja lavande i kamilice mogu da ublaže bol, peckanje i zatezanje kože. Dodajte ih u losion ili ulje za tijelo i nježno umasirajte na bolna mjesta.

Jet leg

Pospanost, promjena raspoloženja, nesanica… sve su to posljedice tzv. jett lega. Ovi simptomi se mogu ublažiti uz pomoć ulja lavande, grejpfruta i limuna. Nakapajte nekoliko kapi u maramicu i udišite kada osetite simptome.

Esencijalna ulja se koriste isključivo za spoljnu upotrebu.

Nemojte zamenjivati medikamente uljima.
Ukoliko imate osjetljivu kožu, pre korištenja ulja testirajte ga na dijelu kože i sačekajte reakciju.

Budite obazrivi prilikom korištrenja ulja kod beba, djece, trudnica i starijih osoba.

 

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti