05.03.2024.
HomeNovostiEsencijalna lista TK proširena je za 135 novih lijekova

Esencijalna lista TK proširena je za 135 novih lijekova

 

Kako bi se dodatno poboljšala zdravstvena zaštita stanvništva Tuzlanskog kantona, te pokrio što veći broj oboljenja pacijenata nova Esencijalna lista TK je proširena za značajan broj dodatnih indikacija a bit će u primjeni već od 1. januara 2020. godine. Današnjom odlukom Vlade TK Esencijalna lista TK proširena je za 135 novih lijekova. Onkološkim pacijentima od januara 2020. godine bit će u potpunosti omogućeno dobijanje lijekova bez obzira na indikacije.

„Ukoliko imamo neku vrstu lijekova koja ispunjava samo određene indikacije, koja se može pripisivati samo kdo određenih infdikacija za primjenu tog lijeka, sada će ti pacijenti moći dobiti taj lijek na teret Zavoda zdravstvenog osiguranja iako nemaju u potpunosti ispunjene sve zahtjeve koje naam doktrinarni pristupi zahtijevaju ili traže.“, istakla je Dajana Čolić, ministrica zdravstva TK.

Nova lista sadrži ukupno 1.165 lijekova, što je najveći broj lijekova koji su se do sada nalazili na listi. Na A listi odnosno Esencijalnoj listi se nalazi 1.127 lijekova i to su lijekovi čiju nabavku finansira Zavod zdravstvenog osiguranja, odnosno mogu se dobiti samo „na recept“, dok se na B listi nalazi 38 lijekova i to su lijekovi za koje građani moraju plaćati određeno učešće. Nova Esencijalna lista za Tuzlanski kanton za narednu godinu koštat će 38,4 miliona KM što je do sad najveći iznos sredstava izdvojen za poboljšanje zdravstvene zaštite u TK.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti