Erdogan traži pokretanje pregovora o pristupanju Turske Evropskoj uniji

0
Turkish President Tayyip Erdogan addresses his supporters during a rally for the upcoming referendum in Istanbul, Turkey, April 15, 2017. REUTERS/Murad Sezer

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan zatražio je od Evropske unije da ponovo pokrene pregovore o pristupanju Ankare, uoči samita lidera EU o situaciji u Ukrajini.

“Očekujemo da EU brzo otvori poglavlja pristupnih pregovora i da započne pregovore o carinskoj uniji bez prepuštanja ciničnim kalkulacijama”, izjavio je Erdogan u Ankari nakon sastanka sa holandskim premijerom Markom Rutteom.

Pregovori o mogućem pristupanju Turske Evropskoj uniji, koji su počeli 2005. godine, stagniraju posljednjih godina zbog ponekad intenzivnih tenzija Turske sa Briselom “na više frontova”.

Evropska komisija je ocijenila krajem 2020. godine da su šanse Turske za članstvo “u zastoju” zbog odluka turskih zvaničnika koje su suprotne interesima EU.

“Turska je nastavila da se udaljava od EU uz ozbiljno nazadovanje u oblastima vladavine i osnovnih prava”, naveli su tada iz Evropske komisije.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here