23.06.2024.
HomeSvijetErdogan se sveti novinarki koja ga je usporedila s bikom: "Bik kad...

Erdogan se sveti novinarki koja ga je usporedila s bikom: “Bik kad dođe u palatu ne postaje kralj, ali palata postaje štala”

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan obećao je da poznata televizijska novinarka neće ostati “nekažnjena” nakon što je uhapšena jer ga je navodno vrijeđala.

Policija je privela Sedef Kabas u njenoj kući u subotu u 2 sata ujutro, samo nekoliko sati nakon što je izgovorila “uvredljive” komentare u programu uživo, a zatim ih objavila na Twitteru za svojih 900.000 pratilaca.

Navodna uvreda bila je poslovica koja se prevodi kao: “Bik kad dođe u palatu, ne postaje kralj. Ali palata postaje štala.”

Zvanično je uhapšena nakon pojavljivanja na sudu.

“Ovaj prekršaj neće proći nekažnjeno”, rekao je Erdogan u intervjuu emitovanom na privatnom televizijskom kanalu NTV.

“Naša je dužnost da zaštitimo poštovanje moje funkcije, predsjedništva. To nema nikakve veze sa slobodom izražavanja”, poručio je.

Erdogan je kritikovao sugestiju opozicione Republikanske narodne partije da se ukine krivično djelo vrijeđanja predsjednika, za koje je je određena zatvorska kazna od jedne do četiri godine.

Sindikat turskih novinara nazvao je hapšenje novinarke “ozbiljnim napadom na slobodu izražavanja”.

Grupe za promociju ljudskih prava optužuju Tursku da podriva slobodu medija hapšenjem novinara i zatvaranjem kritičnih medija, posebno otkako je Erdogan preživio neuspjeli državni udar u julu 2016. godine.

Reporteri bez granica rangirali su Tursku na 153. mjesto od 180 u svom indeksu slobode medija za 2021. godinu.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti