20.05.2024.
HomeNovostiErdogan priznao: "Turski obavještajci likvidirali su vođu Islamske države Abu Husseina al-Qurashija"

Erdogan priznao: “Turski obavještajci likvidirali su vođu Islamske države Abu Husseina al-Qurashija”

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u nedjelju je rekao da su turske obavještajne snage u Siriji ubile vođu Islamske države Abu Husseina al-Qurashija.

“Ta osoba je jučer neutralizirana u sklopu operacije turske nacionalne obavještajne organizacije u Siriji”, rekao je Erdogan u intervjuu za televiziju TRT Turk.

Erdogan je kazao da je obavještajna organizacija dugo vremena progonila Qurashija.

Sirijski lokalni i sigurnosni izvori rekli su da se racija dogodila u sjevernom sirijskom gradu Jandarisu, koji je pod kontrolom pobunjeničkih grupa koje podržava Turska te jedan od najteže pogođenih u potresu koji je 6. februara pogodio i Tursku i Siriju.

Sirijska nacionalna armija, opoziciona frakcija na tom području, nije trenutno objavila nikakav komentar.

Jedan od stanovnika rekao je da su sukobi započeli na rubu Jandarisa u noći sa subote na nedjelju i trajali su oko sat vremena prije nego što su stanovnici čuli veliku eksploziju.

Područje su kasnije okružile sigurnosne snage kako bi spriječile da se iko približi tom području.

IS je izabrao al-Qurashija za svog vođu u novembru 2022. nakon što je prethodni vođa IS-a ubijen u operaciji u južnoj Siriji.

Islamska država preuzela je 2014. godine kontrolu nad velikim dijelovima Iraka i Sirije, a njen tadašnji vođa, Abu Bakr al-Bagdadi, proglasio je islamski kalifat na teritoriju na kojem su živjeli milioni ljudi.

No, IS je izgubio kontrolu nad teritorijem nakon kampanja sirijskih i iračkih snaga poduprtih SAD-om, kao i sirijskih snaga koje su podupirali Iran, Rusija i razne paravojske.

Preostali pripadnici IS-a posljednjih su se godina uglavnom skrivali u udaljenim zaleđima obje zemlje, iako su još uvijek u stanju provesti velike iznenadne napade.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti