15.04.2024.
HomeSvijetErdogan: Netanyahu je kasapin Gaze, sudit će mu se kao i Miloševiću

Erdogan: Netanyahu je kasapin Gaze, sudit će mu se kao i Miloševiću

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je u ponedjeljak kako je izraelski premijer Benjamin Netanyahu ratni zločinac i “kasapin Gaze” i da će mu sigurno biti suđeno kao što je suđeno i Slobodanu Miloševiću.

Erdogan je prisustvovao programu otvaranja 39. ministarskog zasjedanja Stalnog odbora Organizacije islamske saradnje za ekonomsku i trgovinsku suradnju (COMCEC) u Kongresnom centru u Istanbulu, a tom prilikom je govorio o izraelskim napadima na Gazu.

Podsjetio je na brutalnost izraelskih napada na Gazu, te na stradanje velikog broja civila i djece.

“Dvoje od troje ubijenih u Gazi su djeca, žene, bebe. Broj stanovnika Gaze za kojima se traga premašio 6.500”, podsjetio je Erdogan.

Poručio je kako oni koji pokušavaju prikriti smrt tolikih nevinih i čak ih legitimizirati pod izgovorom Hamasa nemaju više pravo bilo šta reći čovječanstvu.

“Gaza je teritorija Palestine, Gaza pripada Palestincima i tako će ostati zauvijek“, podvukao je Erdogan, prenijela je Anadolija.

‘Put do mira kroz uspostavljanje države Palestine’

Iznio je oštre kritike na račun izraelskog premijera Benjamina Netanyahua, još jednom ga nazvavši ratnim zločincem i “kasapinom Gaze“.

“‘Kasapin Gaze’ Netanyahu je ratni zločinac i sigurno će mu kao ‘kasapinu Gaze’ biti suđeno, baš kao što je suđeno i (bivšem predsjedniku Srbije Slobodanu) Miloševiću”, podvukao je Erdogan.

Dalje je naveo kako Izrael nije samo ubica, već i lopov, te poručio kako neće dozvoliti da se pitanje nuklearnog oružja Izraela zaboravi.

Osvrnuvši se i na glasanje u Ujedinjenim narodima, Erdogan je kazao: “S jedne strane imate 121 zemlju koja želi da prestane rat i krvoproliće, a s druge 3-5 zemalja koje daju otvoreni ček napadima Izraela”.

Podvukao je kako put do mira u regiji ide kroz uspostavljanje Države Palestine.

“Turska je spremna biti zemlja garant mirovnim pregovorima između Izraela i Palestine”, rekao je Erdogan.

Upozorio je i na problem islamofobije, za koji je kazao da je širi Zapadom poput epidemije.

IZVOR: AGENCIJE

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti