21.07.2024.
HomeSvijetErdogan kontra Putina: Vraćanje Krima Ukrajini suštinska je potreba sa aspekta međunarodnog...

Erdogan kontra Putina: Vraćanje Krima Ukrajini suštinska je potreba sa aspekta međunarodnog prava

Ankara podržava teritorijalni integritet Ukrajine i odbacuje nezakonitu aneksiju Krima, izjavio je u utorak turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

“Vraćanje Krima Ukrajini, čiji je neodvojivi dio, suštinska je potreba s aspekta međunarodnog prava”,  rekao je Erdogan u video poruci na Drugom samitu Krimske platforme.

Krimska platforma je međunarodni koordinacioni mehanizam Ukrajine za privlačenje veće globalne pažnje na rusku ilegalnu aneksiju Krima 2014. godine.

Erdogan je rekao da će Ankara nastaviti podržavati Krimsku platformu koja je uspostavljena za rješavanje pitanja Krima mirnim putem.

“Turska ne priznaje aneksiju Krima i od prvog dana otvoreno govori da je ovaj korak nelegitiman i nelegalan. Ovo je principijelan stav koji ima ne samo pravne nego i moralne temelje”, rekao je Erdogan.

Turski predsjednik je dodao da je zaštita teritorijalnog integriteta, suvereniteta i političkog jedinstva Ukrajine od kritične važnosti ne samo za regionalnu već i za globalnu sigurnost i stabilnost.

“Osiguravanje sigurnosti i dobrobiti naših sunarodnika krimskih Tatara također je među prioritetima Turskee,” rekao je on.

Erdogan je također ponovio kako očekuje da će Nariman Dzhelyal, zamjenik predsjednika Medžlisa krimskih Tatara, i još najmanje 45 drugih krimskih Tatara koje je Rusija pritvorila 2021. biti oslobođeni.

“Krimski Tatari, koji su pretrpjeli velike patnje kroz istoriju, bore se za miran život u svojoj domovini. Turskaće i dalje biti uz ukrajinsku vladu i krimske Tatare u ovom procesu”, dodao je Erdogan.

Također je istakao da će Turska nastaviti sa svojom posredničkom ulogom između Rusije i Ukrajine kako bi osigurala mir u regionu.

federalna.ba/AA

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti