Erdogan je osudio počinitelje smrtonosnog napada na bolnicu, koji, kako je kazao, “predstavlja zločin protiv čovječnosti, genocid nad ljudima u Gazi”.

– Jučer je masakr u Gazi prešao u drugu dimenziju gnusnim napadom na bolnicu al-Ahli Baptist Hospital. Osuđujem počinitelje ovog napada, koji predstavlja zločin protiv čovječnosti i predstavlja genocid nad ljudima u Gazi – rekao je Erdogan.

Poručio je da Turska nastavlja raditi na uspostavi primirja, a potom i na trajnoj stabilnosti između Izraela i Palestine.

Turski predsjednik je dodao da Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda, koje je postalo potpuno neučinkovito, ponovno nije ispunilo svoju odgovornost.

U sinoćnjem napadu Izraela na bolnicu al-Ahli Baptist Hospital u Gazi ubijena je 471 osoba, a 342 osobe su ranjene, od kojih 28 teško.

Broj poginulih u izraelskim napadima od 7. oktobra u Pojasu Gaze povećan je na približno 3.478, uz više od 12.000 povrijeđenih.

Borbe su počele kada je Hamas 7. oktobra pokrenuo višestruke iznenadne napade koji su uključivali brojne raketne napade i upade u Izrael preko kopna, mora i iz vazduha. Hamas je poručio da je upad bio odmazda za ranije upade u džamiju Al-Aksa i porast nasilja izraelskih doseljenika.

Izraelska vojska je kao odgovor pokrenula operaciju protiv ciljeva Hamasa unutar Pojasa Gaze.